Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Άτυπο τετ α τετ Κοτζιά – Τσαβούσογλου στην Κρήτη



Ανεπίσημη συνάντηση θα έχει σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κρήτη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε προ μηνών απευθύνει πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογο του να επισκεφτεί το νησί, όπως ανακοίνωσε το ΥΠ.ΕΞ.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το κυπριακό και όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Κρήτη έρχεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνεντεύξεις των οκτώ τούρκων στρατιωτικών προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν δικαιούνται άσυλο στη χώρα μας. Η Άγκυρα έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για την έκδοσή τους.

Πριν λίγες ημέρες εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», επτά ακόμα Τούρκοι, όχι όμως στρατιωτικοί, πέρασαν τα σύνορα με την Ελλάδα στις περιοχές της Αλεξανδρούπολης και της Ρόδου, και πιστεύεται ότι προτίθενται να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας,

Η συνάντηση Τσαβούσογλου-Κοτζιά συμπίπτει επίσης με έναν νέο επικείμενο γύρο επαφών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, οι σχέσεις των οποίων έχουν ψυχρανθεί απότομα μετά το πραξικόπημα, εγείροντας ερωτήματα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας και τη βιωσιμότητα της συμφωνίας των δύο πλευρών για το προσφυγικό.

Για λόγους ασφαλείας δεν έχει ανακοινωθεί ο χώρος της συνάντησης. Οι δύο υπουργοί θα έχουν επίσης γεύμα εργασίας και θα επισκεφτούν έναν αρχαιολογικό χώρο της περιοχής.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.