Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Αποκαλύψεις Sky News για το «διπλωματικό φάουλ» Σούνακ: Είχε συμφωνηθεί συνάντηση, αλλά ο Μητσοτάκης δεν θα έθετε δημόσια θέμα για τα Γλυπτά



Aποκαλυπτικό είναι το βρετανικό Sky News για το «διπλωματικό φάουλ» του Ρίσι Σούνακ και την απρεπή του στάση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πολιτική συντάκτρια σημειώνει πως οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν συμφωνηθεί με την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά δεν θα ασκούσε δημόσια πιέσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Οι συζητήσεις είχαν συμφωνηθεί να γίνουν στη βάση ότι οι Έλληνες δεν θα έθεταν δημόσια θέμα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα», σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια Mhari Aurora του Sky News.

Ο έλληνας πρωθυπουργός όμως χρησιμοποίησε τη συνέντευξη στο BBC πριν από τις συνομιλίες για να ασκήσει πίεση για την επιστροφή τους. «Νομίζω ότι (σ.σ. τα γλυπτά) δείχνουν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο και χτίστηκε για αυτό τον σκοπό. Δεν είναι θέμα επιστροφής εκθεμάτων των οποίων αμφισβητείται η ιδιοκτησία. Αυτά τα γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά εκλάπησαν. Είναι ένα ζήτημα επανένωσης». Και πρόσθεσε: «Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι θεατές να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα γλυπτά του Παρθενώνα», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του.

Η φράση του κ. Μητσοτάκη στο BBC για τη Μόνα Λίζα ερμηνεύτηκε από τη βρετανική πλευρά ως «αθέτηση» της συμφωνίας, κάτι που έφερε και την αντίδραση του Ρίσι Σούνακ. O Βρετανός πρωθυπουργός «αντιπρότεινε» στην ελληνική πλευρά συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της βρετανικής κυβέρνησης, κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία αντέδρασε στη σύγκριση της Μόνα Λίζα του Έλληνα πρωθυπουργού, είχε δηλώσει χτες ότι ο κ. Σουνάκ θα απέρριπτε τις εκκλήσεις για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών αντικειμένων, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Ερωτηθείσα σχετικά με όσα είπε ο έλληνας πρωθυπουργός περί ακύρωσης την τελευταία στιγμή χθες, η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρκέστηκε να πει ότι «η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική».