Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Από νωρίς ξεκίνησαν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ανεπαρκή τα παλαιά CanadairΑπό νωρίς φαίνεται πως ξεκινούν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα. Η πρώτη σημαντική πυρκαγιά κατακαίει τα Πιέρια Όρη και ο κρατικός μηχανισμός δείχνει ανέτοιμος χώρις οι πυροσβέστες να έχουν ακόμα και τον αναγκαίο βασικό πυροσβεστικό εξοπλισμό ή ακόμα και ρουχισμό σε αρκετές περιπτώσεις για την ίδια τους την προστασία. Τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης είναι λιγοστά και από αυτά ακόμη πιο λίγα βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ το μεγάλο δράμα αποτελούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, με παλιά Canadair να κρίνονται ανεπαρκή για το νέο είδος των πυρκαγιών που ξεπηδούν όχι μόνο από στοχευμένους εμπρησμούς αλλά και από το μικροκλίμα από τόπο σε τόπο που προκύπτει εξαιτιάς της έντονης κλιματικής αλλαγής. 

 
 Ο πρωθυπουργός έκλεισε συμφωνία με τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό να αγοραστούν επτά νέα Canadair CL-515, όμως ακόμα και αυτά τα πιο νέα πυροσβεστικά αροπλάνα ίσως δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα κλιματολογικά δεδομένα, αφού οι πυρκαγιές στην Ελλάδα πλέον απαιτούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Γιατί οι 7 τόνοι νερού που μπορούν να μεταφέρουν τα CL-515 είναι το μισό, περίπου της χωρητικότητας των ρωσικών πυροσβεστικών αεροσκαφών Be-200.

Το Beriev-200 έχει αποδείξει, την αποτελεσματικότητά του στις αντιπυρικές μάχες στην Ελλάδα, όταν και η ελληνική κυβέρνηση τα νοίκιαζε για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Είναι το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο-αμφίβιο αεροσκάφος, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 12 τόνους ύδατος και να ρίχνει συνολικά 270 τόνους με κάθε ανεφοδιασμό του σε καύσιμα.

Μετά όμως την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία, το ελληνικό κράτος είναι πλέον εχθρικό απέναντι στην Ρωσία και η ρωσική καταλυτική παρουσία για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα έπαψε να υφίσταται.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές από τις πυρκαγιές τα καλοκαίρια του 2022 και 2023 όταν κάηκαν κυριολεκτικά τα πάντα και οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούσαν να προστατέψουν την χώρα, τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

Και γι’ αυτό το λόγο πέρασε εντελώς κρυφά διαμέσου υπηρεσιακής κυβερνήσεως δύο ημέρες πριν τις εκλογές, τον νόμο για την πυροπροστασία ακινήτων με βάση τον οποίο μεταθέτει την ευθύνη αποκλειστικά στους πολίτες για το αν θα καεί η περιουσία τους ή όχι.

Επιπλέον ο νόμος τους επιβάλει να προβούν σε ενέργειες  που απαιτούν πάρα πολύ χρόνο από εξειδικευμένο για αγροτικές εργασίες προσωπικό και φυσικά πολλά χρήματα τα οποία δεν διαθέτει ο μέσος Έλληνας πολίτης.

Αν δεν τα κάνει τον απειλεί με πρόστιμα που μόνο η οικογένεια Ροκφέλερ θα μπορούσε να πληρώσει, όπως και με φυλάκιση…