Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Αλεξανδρούπολη: Επίσκεψη Α/ΓΕΣ στην ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (Βίντεο)



Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι επισκέψεις του νέου Αρχηγού ΓΕΣ σε μονάδες ύψιστης σημασίας προκειμένου να δοθούν οδηγίες και κατευθύνσεις προς το προσωπικό. 

Έτσι λοιπόν ο Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, από το ακριτικό Καστελόριζο που βρισκόταν χθες, επισκέπτεται σήμερα την Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού , μιας από τους πλέον καίριους Σχηματισμούς (και με ιδιαίτερα πλούσια πολεμική ιστορία) ενισχύοντας την αίσθηση που υπάρχει για συνεχή επίβλεψη, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις σε όλους τους λειτουργικούς και επιχειρησιακούς τομείς.

O νέος Αρχηγός ΓΕΣ πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης με την ευκαιρία ανάληψης των νέων του καθηκόντων. Ο κ. Λαμπάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του δηλώνοντας βέβαιος ότι ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ διαθέτει τη δύναμη και τις απαιτούμενες διοικητικές ικανότητες που θα τον βοηθήσουν να αφήσει τη σφραγίδα του στη νέα αυτή πρόκληση για την καριέρα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες σειρά μετά την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, θα έχουν και άλλες μονάδες πλην του ‘Εβρου, στην Ήπειρο και τη Μακεδονία, προκειμένου ο νέος Α/ΓΕΣ να έχει τη δυνατότητα άμεσης επαφής, με όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη και προσωπικό μάχιμων Σχηματισμών, ώστε να δώσει απευθείας άμεσες οδηγίες και κατευθύνσεις.

Η ιστορία της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού

Η XII Μεραρχία Πεζικού συγκροτήθηκε για πρώτη φορά με έδρα την Κοζάνη, υπό το Γ’ΣΣ, με το ΒΔ της 23 Δεκεμβρίου του 1913. Τον Ιανουάριο του 1917 οι μονάδες της Μεραρχίας μεταφέρθηκαν στην Πελο¬πόννησο μαζί με όλες τις δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

Την άνοιξη του 1920, με διοικητή, το γνωστό Μακεδονομάχο, υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν συμμετέχει στις επιχειρήσεις για την κατάληψη και κατοχή της Δυτικής Θράκης. Το 1921 με διοικητή τον πρίγκιπα Ανδρέα και διοικητική υπαγωγή στο Α' Σ.Σ. αποβιβάζεται στη Σμύρνη, όπου λαμβάνει μέρος στην προέλαση των ελληνικών στρα¬τευμάτων προς το εσωτερικό της Τουρκίας.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρα¬τού για τη συγκρότηση της Στρατιάς του Έβρου, η Μεραρχία ανασυγκροτήθηκε με έδρα τις Φέρες και παρέμεινε εκεί μέχρι την υπογραφή της ειρήνης. Το 1923 βρέθηκε σε προκάλυψη στη ζώνη Διδυμοτείχου – Μαρώνειας – Έβρου ποταμού.

Η είσοδος της Ελλάδας στο Β' Παγκό¬σμιο Πόλεμο βρίσκει την XII Μεραρχία Πεζικού στην Κομοτηνή. Το Μάρτιο του 1941 υπήχθη στο Τμήμα Στρατιάς Κεντρικής Μακεδονί¬ας, μετακινήθηκε από τη Θράκη στην Κεντρική Μακεδονία και εγκαταστάθηκε στο δεξιό τομέα της αμυντικής περιοχής του Βερμίου.

Μετά την κατάρρευση της ελληνικής άμυνας ύστερα από την επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων κατά της Ελλάδας, διαλύθηκε. Επανασυγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1964, με έδρα την Αλεξανδρούπολη και διοικητική υπαγωγή υπό το Γ’ΣΣ. Από το 1976 υπάγεται στο Δ' ΣΣ. Τον Μάρτιο του 1996, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των σχηματισμών του Δ' ΣΣ, μετονομάστηκε σε «Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού».

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την επιχειρησιακή εκπαίδευση της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού και συγκεκριμένα άσκησης Τακτικού Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων (ΤΣ/ΙΜΑ) της η ΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.