Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Η Πάτρα γεννά πυγμάχους! Από το 1934 η αχαϊκή πρωτεύουσα… είναι πρωταθλήτρια



Τα μαχητικά αθλήματα, εκτός από τον αθλητισμό, έχουν άμεση σχέση με τον χορό αν το καλοσκεφτείς. Είναι σαν χορογραφίες με αγνή δύναμη που διαπραγματεύονται την αιώνιαδιαμάχη, τον πόλεμο. Έτσι και η Πυγμαχία. Άλλωστε ο βετεράνος πυγμάχος λέει και ξαναλέει ότι οι παλιοί πυγμάχοι «χόρευαν» πάνω στο ρινγκ!

Πάτρα 7 Ιανουαρίου 1925.

Οργανώνονται οι πρώτοι πυγμαχικοί αγώνες στην πόλη. Πρωτεργάτης ο Ανδρέας Γεωργιάδης. Δυο χρόνια μετά τον 2ο παγκόσμιο, το 1946, η Παναχαϊκή ζητά να εγγραφεί στην δύναμη της πυγμαχικήςομοσπονδίας. Από το 1947 ξεκινούν οι αγώνες. Εκείνες τις εποχές, τα πυγμαχικά γάντια της Πάτρας είχαν υπογραφή: Βαγγέλης Μαυρόπουλος. Ξεκίνησε ως αθλητήςστίβου στον Παναχαϊκό το 1913 και συνέχισε στην πυγμαχία. Ήταν αυτός που ίδρυσε το τμήμα της Παναχαϊκής το 1934.

Μετά τον πόλεμο ξεχωρίζει με την Παναχαϊκή ο Ανέστης Τσεμπελίδης ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο του 2014. Αλλά και ο Δημήτρης Γιαννιτσόπουλος. Άλλη μεγάλη μορφή εκείνης της εποχής ο Νίκος Οικονόμου, ο οποίος δοξάστηκε και ως προπονητής. Από την δεκαετία του ’50 οι πυγμάχοι αυξάνονται. Ολοένα και περισσότερα μετάλλια έρχονται στην Πάτρα. Η δύναμη της γροθιάς γοητεύει, οι μαχητές πάνω στο ρινγκ δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό…!

Τις δεκαετίες ‘50 και ’60 η ζωή του πυγμάχου ήταν εντελώς διαφορετική. Στην σκέψη του μέσου πολίτη, ο πυγμάχος δεν ήταν ο μπράβος, ήταν ο γίγαντας και πολλές φορές ο ήρωας. Τα δελτία των αθλητών γέμιζαν με αγώνες, νίκες τις περισσότερες φορές. Οι Πατρινοί μποξέρ συμμετείχαν στην εθνική ομάδα γινόντουσαν πρωταθλητές σε διεθνή τουρνουά. Ο Ντίνος Γαλανός και ο Αλέκος Λουμπαρδέας ξεχωρίζουν. Και οι δύο συνεχίζουν να διδάσκουν μέχρι σήμερα. Με τον δικό τους τρόπο.