Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Europa League: Έγραψε ιστορία με την κατάκτηση του τροπαίου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ



Για πρώτη φορά στην Ιστορία της η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάκτησε το Europa League.

Οι «μπέμπηδες» από το βράδυ της Τετάρτης ανήκουν στο κλειστό κλαμπ των ομάδων που έχουν στην κατοχή τους όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια.

Πέρασαν 8 χρόνια από τον τελευταίο της τίτλο εκτός Αγγλίας (το 2008 πήρε το Champions League) και έξι από την παρουσία της σε τελικό (ηττήθηκε 1-3 από τη Μπαρτσελόνα στον τελικό του Champions League), για να φτάσει ξανά στην κοιρυφή της Ευρώπης η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο.

Στην Friends Arena της Στοκχόλμης οι «κόκκινοι διάβολοι» επικράτησαν 2-0 του Αγιαξ και πανηγύρισαν την κατάκτηση του Europa League για πρώτη φορά στην Ιστορία τους. Τα «πιτσιρίκια» του Πέτερ Μπος πάλεψαν με όλες τις δυνάμεις τους για να επαναφέρουν τον «Αίαντα» στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 1995, όταν η ολλανδική ομάδα είχε κατακτήσει το Champions League.


 

O Ζοζέ Μουρίνιο πανηγυρίζει

 

 

Η πιο νεανική ομάδα που εμφανίστηκε ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν τα κατάφερε, καθώς το γκολ του Πολ Πογκμπά στο 18΄ (η μπάλα βρήκε στον Σάντσες κι άλλαξε πορεία) έδωσε στους «μπέμπηδες» μεγάλη ψυχολογική ώθηση ενόψει της συνέχειας του αγώνα. Ο τελικός ουσιαστικά τελείωσε πολύ νωρίς και συγκεκριμένα στο 48΄, όταν ο Μχιταριάν με πολύ έξυπνο ψηλοκρεμαστό σουτ «έγραψε» το 2-0.

Στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο των «κόκκινων διάβολων» ο Ζοζέ Μουρίνιο μπορεί να απέτυχε στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο Αγγλίας, ωστόσο, κατέφερε να τους οδηγήσει σε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο χάρις στο οποίο η «θρυλική» ομάδα του Μάντσεστερ θα βρεθεί την επόμενη σεζόν στους ομίλους του Champions League (5η αγγλική ομάδα μετά τις Τσέλσι, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ).