Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Υπόταση: Τα 6 κοινά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε



Η χαμηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται γενικά ένδειξη καλής υγείας, όταν όμως οι τιμές πέσουν κάτω από τις φυσιολογικές, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Η υπόταση, όπως είναι γνωστή, συμβαίνει για μια σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων κάποια φάρμακα ή υποκείμενες παθήσεις. Μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά από ένα καυτό ντους.

Οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης κυμαίνονται ανάμεσα σε 90/60mmHg για τη διαστολική ή μικρή και 120/80mmHg για τη συστολική ή μεγάλη.

Χαμηλή θεωρείται η αρτηριακή πίεση όταν είναι κάτω από 90/60mmHg.

Η υπόταση δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα, μπορεί όμως να χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία.

Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα που πρέπει να γνωρίζετε και είναι τα εξής:

- Ζάλη ή ίλιγγος

- Αδιαθεσία

- Θολή όραση

- Αδυναμία

- Σύγχυση

- Λιποθυμία

Αν τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν στέκεστε όρθιοι ή αλλάζετε απότομα θέση, δηλαδή σηκωθείτε απότομα, μπορεί να πάσχετε από ορθοστατική υπόταση.

Πώς θα τη μετρήσετε σωστά

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Υπέρτασης, για να είναι το αποτέλεσμα της μέτρησης πραγματικό, πρέπει να ακολουθείτε τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

- Τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τη μέτρηση της πίεσης, θα πρέπει να αποφεύγετε τον καφέ και το κάπνισμα.

- Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται πάντα σε καθιστή θέση. Αν παίρνετε φάρμακα για την υπέρταση, ο γιατρός σας μπορεί κάποιες φορές να σας ζητήσει να κάνετε μετρήσεις και σε όρθια θέση για να διαπιστώσει αν η πίεση πέφτει υπερβολικά στην ορθοστασία (ορθοστατική υπόταση).

- Για τη μέτρηση της πίεσης πρέπει πρώτα να μείνετε σε καθιστή θέση για περίπου 5 λεπτά.

- Η πλάτη σας να ακουμπά στη ράχη της καρέκλας και το μπράτσο να είναι χαλαρά ακουμπισμένο σε σταθερή επιφάνεια (π.χ. τραπέζι).

- Η περιχειρίδα να τοποθετείται έτσι ώστε να εφαρμόζει καλά κατευθείαν πάνω στον βραχίονα (μπράτσο) χωρίς να παρεμβάλλεται το μανίκι.

- Αν το μανίκι σας είναι σφικτό θα πρέπει να το βγάζετε.

- Η περιχειρίδα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο ύψος της καρδιάς.

- Η άκρη του ακουστικού τοποθετείται στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα χωρίς να καλύπτεται τελείως από την περιχειρίδα.

- Βεβαιωθείτε ότι το πιεσόμετρό σας δείχνει ακριβώς 0 πριν το χρησιμοποιήσετε.

- Φουσκώνετε το πιεσόμετρο μέχρι το 200-220 mmHg. Ξεφουσκώνετε αργά (περίπου 10 mmHg κάθε 5 δευτερόλεπτα).

- Συστολική πίεση είναι το σημείο που εμφανίζεται (ακούγεται) ο ρυθμικός χτύπος, όσο αδύνατος και να είναι.

- Διαστολική πίεση είναι το σημείο όπου ο ρυθμικός ήχος παύει να ακούγεται.

- Η πίεση πρέπει να καταγράφεται σε χιλιοστά π.χ. συστολική πίεση 160 και διαστολική 90 mmHg και όχι 16 και 9.

- Το πιεσόμετρο σας έχει ενδείξεις (γραμμές) για κάθε 2 χιλιοστά πίεσης π.χ. 90, 92, 94, 96 κ.λπ. Η πίεση δεν πρέπει να στρογγυλοποιείται όπως π.χ. 160/95 mmHg αλλά να καταγράφεται με λεπτομέρεια στο τελικό ζυγό (όχι μονό) ψηφίο π.χ. 162/94 mmHg.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν δύο μετρήσεις της πίεσης κάθε φορά, με μεσοδιάστημα 1-2 λεπτά μεταξύ των μετρήσεων. Στη δεύτερη μέτρηση, η πίεση είναι συνήθως χαμηλότερη. Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης μέτρησης (πάνω από 10 mmHg) γίνεται και τρίτη μέτρηση. Όλες οι μετρήσεις καταγράφονται.