Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τι προκαλεί ψωρίαση - Τι να αποφύγετε



Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που εκδηλώνεται ως διαταραχή του δέρματος.

Επηρεάζει περίπου το 1-3% των ανθρώπων και χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό (φαγούρα) και φολιδωτά μπαλώματα "χοντρού" δέρματος.

Μια έρευνα του 2012 από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έδειξε ότι τα άτομα με ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, έχουν συχνότερα σκέψεις αυτοκτονίας και αυξημένο άγχος.

Ενώ μερικές φορές τα αίτια της ψωρίασης είναι άγνωστα, δείτε τους πέντε πιο συχνούς παράγοντες που την "πυροδοτούν" και πρέπει να τους αποφεύγετε αν έχετε πρόβλημα ψωρίασης:

Αλκοόλ

Στην ίδια μελέτη από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και ότι αυτοί οι ασθενείς τείνουν να πίνουν περισσότερο αλκοόλ. Μάλιστα, μια άλλη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το νοσοκομείο Brigham and Womens' έδειξε αύξηση στην ψωρίαση σε εκείνους που έπιναν μπύρα, μόλις 2-3 ποτήρια την εβδομάδα.

Κρύος, ξηρός καιρός

Αυτό το είδος του καιρού είναι γενικά το χειρότερο για κάποιον που έχει ψωρίαση. Το δέρμα αφυδατώνεται εξαιτίας της ξηρότητας στην ατμόσφαιρα και οι μέθοδοι θέρμανσης (καλοριφέρ κλπ) κάνουν τα πράγματα χειρότερα, αφού αφαιρούν ακόμα περισσότερη υγρασία από τον αέρα. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο που είστε έξω κατά τους ψυχρότερους μήνες και φροντίστε να έχετε έναν υγραντήρα για το σπίτι σας.

Στρες

Δυστυχώς, το άγχος και η ψωρίαση είναι συχνά "ζευγάρι". Οι παρενέργειες της ψωρίασης, όπως το οικονομικό πλήγμα από τις θεραπείες, το κοινωνικό στίγμα (εξωτερική εμφάνιση) και μια καθημερινότητα με πόνο και δυσφορία μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο στρες στον οργανισμό. Και δυστυχώς, το στρες με τη σειρά του είναι από μόνο του ένας παράγοντας ψωρίασης, γι 'αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να μειώσετε το στρες στη ζωή σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Λοιμώξεις

Ορισμένες κοινές λοιμώξεις, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις της ψωρίασης. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μολυνθεί με οποιουσδήποτε από αυτούς τους τύπους βακτηρίων, ενημερώστε αμέσως τον δερματολόγο σας.

Γρατζουνιές, τσιμπήματα και εκδορές

Εάν ένα έντομο σας τσιμπήσει, ή αν κοπείτε στο ξύρισμα, ή αν ξύνεστε πολύ έντονα και προκαλείτε εκδορές στο δέρμα σας, μπορείτε να παρατηρήσετε έξαρση της ψωρίασης στην περιοχή όπου το δέρμα σας πληγώθηκε. Επίσης, όταν εκτελείτε οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του δέρματος, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει επιπλέον προφυλάξεις, όπως ρούχα με μακριά μανίκια, γάντια, και χρήση σπρέι για τα έντομα.