Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας



Αρκετές φορές δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα στα αρχικά της στάδια.

Οι εκδηλώσεις της μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα διαφορετικών τύπων παθήσεων των αρθρώσεων ή και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Επίσης δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς τις ίδιες εκδηλώσεις, ούτε έχουν την ίδια βαρύτητα συμπτωμάτων.

Για αυτούς τους λόγους μερικοί ασθενείς μπορεί να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, ενώ αυτή έχει ήδη αρχίσει να εξελίσσεται. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου και εφόσον κάποιος πιστεύει ότι έχει κάποια από αυτά, να επισκεφτεί σύντομα έναν ρευματολόγο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας πως μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε;

Συμμετρικός πόνος στις αρθρώσεις που επιμένει για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες

Πρωινή Δυσκαμψία

Συμμετρική προσβολή τουλάχιστον τεσσάρων αρθρώσεων

Ανορεξία, απώλεια βάρους, αίσθημα κόπωσης

Διόγκωση της άρθρωσης (οίδημα) που συνοδεύεται από πόνο και δεν υποχωρεί για τουλάχιστον 6 εβδομάδες

"Κλειδωμένες" αρθρώσεις

Ρευματοειδή οζίδια

Ξηροφθαλμία, ξηροστομία (σύνδρομο Sjogren)

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με χρόνια ή οξεία μορφή. Στην πρώτη περίπτωση ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει αρχικά κόπωση, αδυναμία, δυσκαμψία και πόνο σε ορισμένες αρθρώσεις, ιδιαίτερα το πρωί ή μετά από ακινησία, ο οποίος επιδεινώνεται σταδιακά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στη δεύτερη περίπτωση, εκδηλώνεται αιφνίδια έντονη φλεγμονή μίας ή πολλών αρθρώσεων ταυτόχρονα, χωρίς να έχουν προηγηθεί άλλα προειδοποιητικά συμπτώματα.

Η εικόνα μιας προσβεβλημένης άρθρωσης περιλαμβάνει πόνο, οίδημα (πρήξιμο) και αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας, καθώς και μειωμένη κινητικότητα και λειτουργικότητα. Συνήθως προσβάλλονται συμμετρικά οι αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, του καρπού, του αγκώνα, του αστραγάλου και του γόνατος. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου είναι η δυσκαμψία των αρθρώσεων, που διαρκεί παραπάνω από 1 ώρα μετά την πρωινή αφύπνιση ή την παρατεταμένη ακινησία. Τελικά η άρθρωση μπορεί να υφίσταται μόνιμες βλάβες και να παραμορφωθεί σε βαθμό που να χάσει εντελώς τη λειτουργικότητά της.

Επιπλέον, οι εκδηλώσεις δεν περιορίζονται μόνο στις αρθρώσεις, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα όργανα. Η πιο συχνή από αυτές τις εκδηλώσεις είναι η ξηροφθαλμία και η ξηροστομία. Ένα ποσοστό των ασθενών εμφανίζει σκληρά οζίδια κοντά στις προσβεβλημένες αρθρώσεις, ενώ σπανιότερα προσβάλλονται εσωτερικά όργανα, όπως οι πνεύμονες (πλευρίτιδα) και η καρδιά (περικαρδίτιδα), ή το περιφερικό νευρικό σύστημα.

Τέλος, η διάγνωση ολοκληρώνεται με εργαστηριακές (αιματολογικές) και απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα).

Εάν αναγνωρίζετε στον εαυτό σας όρισμένα από τα παρακάτω σημάδια, είναι πιθανό να εκδηλώνετε πρώιμα συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας και θα πρέπει να επισκεφθείτε το συντομότερο έναν ρευματολόγο.
Πρωινή δυσκαμψία αρθρώσεων, η οποία διαρκεί για περισσότερο από μια ώρα και δεν υποχωρεί για ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων.
Αρθρίτιδα με φλεγμονή σε 3 ή περισσότερες αρθρώσεις, συμμετρικά στο σώμα, που δεν υποχωρεί για τουλάχιστον 6 εβδομάδες.
Αρθρίτιδα στο χέρι, στον καρπό ή στις αρθρώσεις των δακτύλων που δεν υποχωρεί για τουλάχιστον 6 εβδομάδες.