Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 -
Μέτριο

15 °C

Σήμερα, 28. Οκτωβρίου 2021

Σε ποια ηλικία είμαστε πιο ευτυχισμένοι;Πολλοί αναρωτιούνται όσο μεγαλώνουν ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής τους στα 20, 22 ή40;

Πριν μπούμε για τα καλά στην αγορά εργασίας- με ό,τι αυτό συνεπάγεται- πριν επωμιστούμε τις ευθύνες μιας «ενήλικης ζωής», πριν αποκτήσουμε οικογένεια και κάνουμε ένα καθημερινό σπριντ για να προλάβουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα 24ωρο.

Μόνο που σύμφωνα με μια νέα έρευνα εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ...κάνετε λάθος. Γιατί η περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι, ανέμελοι και εύποροι είναι άνω των 50 ετών.

Όπως τονίζεται στην έρευνα, είναι η ηλικία που οι άνθρωποι ταξιδεύουν, ξεκινούν καινούρια χόμπι και μπορούν να περηφανεύονται πως έχουν μια ευχάριστη σεξουαλική ζωή.

Η έρευνα σε δείγμα 50.000 ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών, έδειξε πως ο μέσος όρος αυτών νοιώθουν πως σωματικά είναι νεώτεροι – κατά περίπου τέσσερα χρόνια- και πνευματικά αισθάνονται νεώτεροι κατά 10 χρόνια.

Όσοι έχουν περάσει την ηλικία των 50 δηλώνουν πως ο όρος «ηλικιωμένος» θα μπορούσε να τους χαρακτηρίσει μόνο αφού φτάσουν την ηλικία των 77 ετών αλλά και πως πιστεύουν ότι θα ζήσουν μέχρι τα 84.

Επίσης το 61% των ερωτηθέντων δήλωσε πως απολαμβάνουν τη ζωή κυρίως γιατί έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο τον οποίο διαθέτουν σε διάφορες μη επαγγελματικές δραστηριότητες. Πολλοί επιλέγουν τα ταξίδια ενώ ένας στους πέντε σχεδιάζει να μάθει μια ξένη γλώσσα και ένας στους δέκα θέλει να μάθει να παίζει κάποιο μουσικό όργανο.

Και όπως είπε μια από τις συμμετέχουσες στην έρευνα, ηλικίας 51 ετών: «Απολαμβάνω πολύ περισσότερο τα μικρά πράγματα στη ζωή-εκτιμώ την τέχνη, τη φύση ή απλά να βρίσκομαι στο σπίτι μου. Στον καναπέ, με ένα τσάι από βότανα, να χαλαρώνω σε υπερθετικό βαθμό και να μην νιώθω ενοχές γι' αυτό».

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν χρειάζεται να περιμένετε την ευτυχία να σας χτυπήσει την πόρτα ή να θρηνείτε γι αυτή. Αντί να αναπολείτε τα χρόνια που ήσασταν 20άρηδες ή να περιμένετε να φτάσετε τα 50, ίσως να ήταν καλύτερα εάν κάνατε κάτι από σήμερα κιόλας για να είστε ευτυχισμένοι.