Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΠΟΥ: Καρκίνο προκαλούν τα καυτά ροφήματα



Η κατανάλωση καυτών ροφημάτων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον οισοφάγο, όπως προειδοποιεί η αρμόδια υπηρεσία για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΠΟΥ ανέλυσε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν καταναλώνουμε ροφήματα, όπως ο καφές, με θερμοκρασία πάνω από 65 βαθμούς Κελσίου, αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλώσουμε τη νόσο.

AdTech Ad

Ωστόσο, τα ροφήματα αυτά δεν σχετίζεται με τον καρκίνο όταν καταναλώνονται σε φυσιολογική θερμοκρασία, προσθέτει η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) που εδρεύει στη Λυόν.

Αντιθέτως, ειδικά ο καφές μπορεί και να προστατεύει από ορισμένες μορφές της νόσου, όπως ο καρκίνος της μήτρας και του ήπατος.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα πολύ καυτά ροφήματα αποτελούν πιθανή αιτία οισοφαγικού καρκίνου και πως υπεύθυνες γι’ αυτό είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και όχι τα ροφήματα καθ’ εαυτά», δήλωσε ο δρ Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του IARC.

Επιστήμονες του οργανισμού αξιολόγησαν περισσότερες από 1.000 επιστημονικές μελέτες για την συσχέτιση του καρκίνου με τον καφέ και ενός δημοφιλούς νοτιοαμερικανικού αφεψήματος βοτάνων που λέγεται μάτε (mate), το οποίο καταναλώνεται με μεταλλικό καλαμάκι όταν είναι καυτό.

Και τα δύο είχαν ταξινομηθεί «ως πιθανώς καρκινογόνα» το 1991 επειδή είχαν υπάρξει κάποιες μελέτες που συσχέτιζαν τον καφέ και το μάτε με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.

«Μελέτες στην Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και τη Νότιο Αμερική, όπου το τσάι ή μάτε παραδοσιακά καταναλώνεται πολύ καυτό (γύρω στους 70 βαθμούς Κελσίου) έδειξαν ότι ο κίνδυνος οισοφαγικού καρκίνου αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την θερμοκρασία των ροφημάτων», ανακοίνωσε το IARC.

«Γι’ αυτό τον λόγο, η κατανάλωση καυτών ροφημάτων, με θερμοκρασία πάνω από 65 βαθμούς Κελσίου, ταξινομείται ως “πιθανώς καρκινογόνος” για τον άνθρωπο».

Η κλίμακα επικινδυνότητας του IARC έχει πέντε ομάδες:

-Ομάδα 1. Τα καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

-Ομάδα 2Α.Τα δυνητικά καρκινογόνα για τον άνθρωπο

-Ομάδα 2Β. Τα πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο

-Ομάδα 3. Τα μη δυνάμενα να ταξινομηθούν ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο

-Ομάδα 4. Τα δυνητικά μη καρκινογόνα για τον άνθρωπο.