Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πόνος στον καρπό - τι μπορεί να σημαίνει και ποια η θεραπεία του



Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που ''χτυπά'' όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους.Ο σύχρονος τρόπος ζωής με την υπερβολική χρήση των υπολογιστών των κινητών κτλ έχει προκαλέσει αύξησησ των κρουσμάτων. Τι είναι το σύνδρομο αυτό; Γιατί πονά ο καρπός του χεριού; Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα;
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς. Συχνά οι ασθενείς παραπονιούνται ότι νιώθουν «καρφίτσες και βελόνες» στο χέρι κυρίως τη νύχτα αλλά και την ημέρα ακόμη δεν μπορούν να εκτελέσουν απλές κινήσεις.

Όταν το σύνδρομο εξελίσσεται, παρατηρείται αδυναμία στον αντίχειρα και στα δυο πρώτα δάχτυλα ενώ κάποιοι άλλοι τα νιώθουν πρησμένα, ή αδυνατούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ζεστού και κρύου.

Πάντως τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται σε ένα ή και στα δύο χέρια.

Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι:

Διαβήτης, ουρική αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμός, ρευματοειδής αρθρίτιδα

Εγκυμοσύνη αλλά και διάστρεμμα ή κάταγμα του καρπού

Άλλοι παράγοντες που πυροδοτούν το σύνδρομο είναι η συχνή πληκτρολόγηση όσοι χρησιμοποιούν τα χέρια τους πολλές ώρες στη δουλειά όπως οι αγρότες και όσοι κάνουν χειρωνακτική εργασία.

Θεραπεία:
Με την πάροδο του χρόνου, αν δεν αντιμετωπιστεί, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκαλέσει ατροφία στους μύες. Απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας για να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.