Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Όσο αγχώνεσαι, τόσο ο εγκέφαλος σου συρρικνώνεται



Όπως είναι γνωστό, όταν το άγχος μας κυριαρχεί, η μνήμη μας χάνει τις δυνάμεις της αλλά δεν αποτελεί τη μόνη συνέπεια για την υγεία μας. Βασικός σκοπος όλων θα πρέπει να είναι η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε κανονικά επίπεδα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Τώρα, όμως, μία νέα έρευνα δείχνει ότι θα πρέπει να χαλαρώνουμε και για έναν ακόμη λόγο.Σύμφωνα με επιστήμονες του Χάρβαρντ, το άγχος όχι μόνο βλάπτει τη μνήμη, αλλά στην πραγματικότητα μειώνει και το μέγεθος του εγκεφάλου. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, συμμετείχαν 2.231 μεσήλικες.Εκτός από την συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων της κορτιζόλης- της ορμόνης του στρες- και της εξασθένησης της μνήμης, οι ερευνητές εντόπισαν μέσω αξονικής τομογραφίας σαρώσεις στον εγκέφαλο που έδειχναν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη και μειωμένο όγκο εγκεφάλου.

Στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τη γνωστική γήρανση, έναν από τους παράγοντες που προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον και ανησυχία είναι το αυξανόμενο άγχος της σύγχρονης ζωής, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Σούντα Σεσάντρι. Ένα από τα στοιχεία που εντοπίσαμε στα πειραματόζωα είναι ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε παρακμή της γνωστικής λειτουργίας.Σε αυτή τη μελέτη, τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης -τις πρωινές ώρες- σ' ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων συσχετίστηκαν με κακή δομή και νοημοσύνη του εγκεφάλου.

Ο Σεσάντρι,καθηγητής της νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Health San Antonio και ιδρυτικό στέλεχος του ινστιτούτου Glenn Biggs για νόσους Alzheimer και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, επισημαίνει ότι οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μας κάνουν να αντιδρούμε σαν να... παλεύουμε. «Όταν φοβόμαστε, όταν απειλούμαστε με οποιονδήποτε τρόπο, τα επίπεδα της κορτιζόλης ανεβαίνουν», αναφέρει ο Αμερικανός καθηγητής.
Ένας άλλος συντάκτης της μελέτης, ο καθηγητής Τζάστιν Εχουφο Τσεγκουί από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, υποστήριξε ότι η έρευνα της ομάδας του ανίχνευσε εξασθενημένη μνήμη και συρρίκνωση του εγκεφάλου πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. «Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να βρουν τρόπους να μειώσουν το άγχος όπως να κοιμούνται αρκετά, να κάνουν ήπια άθληση, να ενσωματώσουν τεχνικές χαλάρωσης στην καθημερινή τους ζωή ή να ζητούν από το γιατρό τους ένα φάρμακο για την μείωση των επιπέδων κορτιζόλης».