Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου



Ο διαβήτης είναι παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου και στα δύο φύλα, αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου, παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι μια στις τέσσερις γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες θα εκδηλώσει καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το 2015, καταγράφηκαν 17,5 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου και 8,7 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο, παγκοσμίως.

Η συχνότητα του διαβήτη επίσης ακολουθεί αυξητική τάση, με 415 εκατομμύρια άτομα να πάσχουν από τη νόσο μόνο το 2015, και πέντε εκατομμύρια θάνατοι την ίδια χρονιά.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ο διαβήτης σχετίζεται με κίνδυνο καρκίνου γενικώς αλλά και συγκεκριμένες μορφές. Στην παρούσα μελέτη ο Δρ Τοσκιακι Οκουμα και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας George του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϊ, έκαναν συστημική ανάλυση στη βάση PubMed MEDLINE για να εντοπίσουν έρευνες για τη σχέση καρκίνου και διαβήτη. Τελικά, εστίασαν σε 107 σχετικές μελέτες και σε 36 ομάδες δεδομένων για μεμονωμένα άτομα.

Οι γυναίκες με διαβήτη είχαν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο ανεξαρτήτως σημείου σώματος, συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς διαβήτη, ενώ στους άνδρες με διαβήτη ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 19%. Ο υπολογισμός της αναλογίας ανδρών-γυναικών έδειξε ότι οι γυναίκες με διαβήτη είχαν 6% επιπλέον κίνδυνο καρκίνου σε κάθε σημείο του σώματος, συγκριτικά με τους άνδρες.

Αναφορικά με συγκεκριμένα σημεία του σώματος, η ανάλυση έδειξε στατιστικά σημαντικότερο κίνδυνο καρκίνου για τις γυναίκες με διαβήτη, στους νεφρούς (11%), τη στοματική κοιλότητα (13%), το στομάχι (14%) και λευχαιμία (15%). Για τον καρκίνο του ήπατος ο κίνδυνος των γυναικών με διαβήτη ήταν 12% χαμηλότερος σε σύγκριση με τους άνδρες ασθενείς.

Οι ερευνητές προτείνουν διάφορες αιτιολογήσεις για την περίσσεια κινδύνου καρκίνου στις γυναίκες με διαβήτη. Η υπεργλυκαιμία ενδεχομένως να έχει καρκινογόνες επιπτώσεις προκαλώντας βλάβη στο DNA, μια επίδραση πιο εμφανής στις γυναίκες επειδή αυτές διαχρονικά είναι πιθανότερο να λαμβάνουν λιγότερο εντατική θεραπεία ή καθόλου αγωγή ή να έχουν χειρότερη συμμόρφωση στην αντιδιαβητική θεραπεία, συγκριτικά με τους άνδρες.

Εναλλακτικά, επειδή η μέση διάρκεια της εξασθενημένης ανοχής της γλυκόζης ή στης εξασθενημένης γλυκόζης νηστείας έχει διαπιστωθεί ότι στις γυναίκες διαρκεί δύο χρόνια περισσότερο, ενδεχομένως να είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην αθεράπευτη υπεργλυκαιμία στο προ-διαβητικό στάδιο, και η υπεργλυκαιμία είναι γνωστό ότι προάγει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει την χαμηλή συχνότητα του καρκίνου στους άνδρες με διαβήτη μπορεί να είναι η προστατευτική επίδραση του διαβήτη επί του καρκίνου του προστάτη,

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο διαβήτης πράγματι είναι παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου και στα δύο φύλα, αλλά δείχνει επίσης ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.