Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νόσος Πάρκινσον: Ελπίδες για την ανακοπή της εξέλιξής της



Η προοπτική ανακάλυψης ενός μηχανισμού που θα ανακόπτει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι έρευνες που γίνονται στο πεδίο αυτό είναι εκτεταμένες και ορισμένες από αυτές βρίσκονται ήδη σε στάδιο κλινικών δοκιμών.

Στις έρευνες και τα φάρμακα για την ανακοπή της εξέλιξης της νόσου που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ή είναι υπό δοκιμή, αναφέρθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση ο κ. Γεώργιος Α. Τάγαρης, Νευρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Νευρολογική Κλινική Γ.Ν.Α. “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”, τονίζοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει δυνατότητα να προληφθεί ή να σταματήσει η εκφύλιση των κυττάρων που προκαλεί τη νόσο, ωστόσο, γίνεται εκτεταμένη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην καταστροφή των κυττάρων.

Εδώ εντάσσεται και η πρόσφατη (πριν ένα χρόνο) ανακοίνωση Ελληνίδας ερευνήτριας από το Cambridge που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον  και γνώρισε δημοσιότητα στα ΜΜΕ.  Αυτή τη στιγμή, περισσότερες από 30 ουσίες που παρεμβαίνουν στον μηχανισμό αυτόν, μελετώνται για την δυνατότητα τους να σταματήσουν η να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου. Τουλάχιστον τέσσερις από αυτές βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Υπάρχουν, επίσης, προσπάθειες να διορθωθούν τα ελλείμματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στον εγκέφαλο των ασθενών. Εδώ συναντάμε τις γονιδιακές θεραπείες και την μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Οι γονιδιακές θεραπείες, στις οποίες με ειδικές τεχνικές εισάγονται στα κύτταρα του εγκεφάλου γονίδια που παράγουν μια επιθυμητή ουσία  βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Για τις μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων που υπόσχονται να υποκαταστήσουν τα κύτταρα που έχουν εκφυλισθεί, οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018.