Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέα τεχνική προβλέπει το έμφραγμα μέσω αξονικών τομογραφιών



Μια νέα μέθοδος που αναλύει τις εικόνες των αξονικών τομογραφιών της καρδιάς, μπορεί να προβλέψει κάποιους από τους ασθενείς που κινδυνεύουν με έμφραγμα, ακόμη και χρόνια προτού αυτό συμβεί.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή καρδιαγγειακής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Χαράλαμπο Αντωνιάδη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέπτυξαν αλγόριθμους που αναλύουν το λίπος γύρω από τις στεφανιαίες αρτηρίες, όπως αυτό φαίνεται στις αξονικές στεφανιογραφίες.

Το λίπος αυτό μεταβάλλεται, όταν μια αρτηρία πάσχει από φλεγμονή, γεγονός που αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για το 30% περίπου των εμφραγμάτων.

«Αν μπορείς να ανιχνεύσεις τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, μετά είσαι σε θέση να πεις ποιές αρτηρίες θα προκαλέσουν εμφράγματα. Με τη νέα τεχνολογία που έχουμε πλέον, μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο αναλύοντας απλές τομογραφίες», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο δρ Αντωνιάδης, ο οποίος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα περισσότερα εμφράγματα προκαλούνται από τις λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκες) στο εσωτερικό των αρτηριών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Οι τομογραφίες μπορούν να δείξουν στους γιατρούς αν μια αρτηρία έχει ήδη υποστεί στένωση λόγω πλάκας, αλλά η νέα μέθοδος προειδοποιεί για το επερχόμενο πρόβλημα πολύ νωρίτερα.

«Μπορούμε να πούμε αν οι αρτηρίες σας έχουν φλεγμονή και αν μια στένωση θα αναπτυχθεί μετά από πέντε χρόνια. Έτσι, ίσως μπορείτε να αρχίσετε να παίρνετε προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφύγετε το σχηματισμό πλακών» ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης.

«Μολονότι δεν έχουμε υπολογίσει τον ακριβή αριθμό εμφραγμάτων που μπορούμε να προλάβουμε, δυνητικά ίσως είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε έγκαιρα τουλάχιστον το 20% έως 305 των ανθρώπων, προτού πάθουν έμφραγμα» πρόσθεσε