Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η παραλλαγή του κορωνοϊού της Καλιφόρνια είναι 11 φορές φονικότερη από τη νοτιοαφρικανική



Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σαν Φρανσίσκο (UCSF) υποστηρίζει ότι η παραλλαγή του κορωνοϊού της Καλιφόρνια είναι εξίσου μεταδοτική με το στέλεχος που πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αλλά 11 φορές φονικότερη!

Η παραλλαγή B.1.427/B.1.429 του κορωνοϊού πρωτοεμφανίστηκε στην Καλιφόρνια την περασμένη άνοιξη, αλλά ανιχνεύθηκε από τα ραντάρ των επιστημόνων τον περασμένο Δεκέμβριο κι έρχεται να προστεθεί σε μια αυξανόμενη λίστα λίαν μεταδοτικών παραλλαγών, μεταξύ των οποίων εκείνη που βρέθηκε στο Κεντ της Βρετανίας και οδήγησε στο τρίτο lockdown την Αγγλία τον περασμένο Ιανουάριο. Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει και οι παραλλαγές από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία με τους ειδικούς να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να βάλουν φρένο στην εμφάνιση κι άλλων μεταλλάξεων.

Η καλιφορνέζικη παραλλαγή πιστεύεται σύμφωνα με τη νέα μελέτη του UCSF ότι μεταφέρει διπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, που πρωτοεντοπίστηκε στην Ουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019 σ’ όσους μολύνονται.

Κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο ασθενής είναι λίαν μεταδοτικός και ως εκ τούτου μπορεί ευκολότερα να διασπείρει τον κορωνοϊό, αν και οι σχετικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η παραλλαγή αυτή εξαπλώνεται τουλάχιστον το ίδιο γρήγορα με άλλες πρόσφατες μεταλλάξεις και μπορεί να είναι 11 φορές φονικότερη.

Στη μελέτη, που αναμένεται να δημοσιευθεί τα επόμενα 24ωρα στο medRxiv.org, οι επιστήμονες έλαβαν, σύμφωνα με τη Daily Mail, 2.172 δείγματα της παραλλαγής από φορείς σ’ ολόκληρη την Καλιφόρνια στο διάστημα μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2020 και του Ιανουαρίου του 2021 και μέχρι τον περασμένο μήνα η μετάλλαξη αυτή αποτελούσε πάνω από το ήμισυ όλων των δειγμάτων που αναλύθηκαν γενετικά στη συγκεκριμένη πολιτεία των ΗΠΑ, ενώ ερευνητές που μετείχε στη μελέτη είπε στους Los Angeles Times ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου μπορεί να ευθύνεται για το 90% των κρουσμάτων της Covid-19 στην Καλιφόρνια.

Ο λοιμωξιολόγος του UCSF δρ Τσαρλς Τσιου είπε επίσης στην εφημερίδα ότι μπορεί να είναι έως και κατά 24% πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη.

Πέραν τούτου η έρευνα υποδεικνύει ότι άτομα που ξεπέρασαν την καλιφορνέζικη παραλλαγή φαίνεται ότι παρήγαγαν δύο φορές λιγότερα αντισώματα. Ο δρ Τσιου κι η ομάδα του βρήκαν ένδεκα φορές υψηλότερο ποσοστό θανάτων, αν και καταγράφηκαν μόλις 12 θάνατοι στην υπό έρευνα ομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποτελεί και στατιστικό λάθος, που πρέπει να ελεγχθεί σε μεγαλύτερη ομάδα ατόμων.