Μπορεί το φιλί να γίνει τόσο επικίνδυνο για τη στοματική μας υγεία; «Αρκεί να σκεφτούμε ότι μ’ ένα μόνο φιλί το ζευγάρι μπορεί να μοιραστεί περισσότερα από 500 διαφορετικά είδη μικροβίων και ιών που προκαλούν ασθένειες…», προειδοποιεί η Αμερικάνικη Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής (AGD), μια επαγγελματική ένωση που αποτελείται από 35.000 οδοντιάτρους.
«Το να μη γνωρίζεις ποιον φιλάς θα μπορούσε να είναι τόσο επικίνδυνο για την υγεία σου, όσο και το να έχεις πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους», λέει η εκπρόσωπος της AGD, Connie White, η οποία μας αναλύει και τις ασθένειες που μπορεί να μεταδώσει ένα φιλί:
Ουλίτιδα
Όλοι βέβαια γνωρίζουμε πως η ουλίτιδα είναι μία αρκετά κοινή νόσος των ούλων. Αυτό που αρκετός κόσμος μπορεί να μην γνωρίζει είναι ότι πρόκειται για μία νόσο η οποία είναι μεταδοτική. Αυτό είναι ένα γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες στη γενική μας υγεία και απαιτεί την αντίστοιχη πρόληψη και φροντίδα.
Έρπης
Πρόκειται για πληγές στα χείλη και το στόμα που προκαλούνται από τον ιό του έρπητα. Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν η καλύτερη συμβουλή είναι να αποφεύγεται η στενή επαφή μέχρι τα χείλη να θεραπευτούν πλήρως.
Κρυολογήματα
Εάν αισθάνεστε ότι είναι πιθανό να έχετε κρυολογήσει ή να έχετε κάποια ίωση καλό θα ήταν να μην είστε πολύ διαχυτικοί με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας. Τόσο το κοινό κρυολόγημα όσο και ο ιός της γρίπης μπορούν να μεταδοθούν πολύ εύκολα με την επαφή, το σάλιο ή τις ρινικές εκκρίσεις.
Λοιμώδης μονοπυρήνωση
Η Λοιμώδης μονοπυρήνωση, που είναι επίσης γνωστή ως η “ασθένεια του φιλιού”, είναι εύκολο να μεταδοθεί σε άλλους όχι μόνο με φιλί αλλά και με την κοινή κατανάλωση τροφίμων, την κοινή χρήση ενός φλιτζανιού ή κάποιου άλλου σκεύους.
«Οι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται υγιής, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πραγματικά τι είδους ασθένειες μεταφέρουν», λέει η Δρ White. «Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε τον εαυτό σας, είναι μάλλον να γνωρίζουμε το πρόσωπο που μας φιλά!»
Για δροσερή αναπνοή, υγιές στόμα και κατά συνέπεια περισσότερα φιλιά συνιστάται:
• Να αποφεύγουμε τα πικάντικα τρόφιμα, όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο, και να μειώσουμε την κατανάλωση καφέ. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα και ο καφές μπορούν να ανιχνευθούν στην αναπνοή ενός ατόμου έως και για 72 ώρες μετά την πέψη.
• Βουρτσίζουμε τα δόντια μας και χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Δεν ξεχνάμε να βουρτσίζουμε τη γλώσσα, τα μάγουλα (από την εσωτερική πλευρά) και τον ουρανίσκο.
Χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα προϊόντα, κατάλληλα για κάθε ανάγκη φροντίδας της στοματικής μας κοιλότητας και πάντα συνδυάζουμε την οδοντόπαστα με τη χρήση στοματικού διαλύματος και τη λήψη προβιοτικού για την επαναφορά και τη διατήρηση της στοματικής υγείας.
• Όταν δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας μετά το φαγητό, μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, η οποία ξεπλένει τα σωματίδια των τροφίμων που κολλάνε στα δόντια και απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές.