Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μεταλλική γεύση στο στόμα: Οι 8 πιθανές αιτίες



Η μεταλλική γεύση στο στόμα μπορεί να οφείλεται σε κακές συνήθειες που έχετε υιοθετήσει ή σε κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχετε αντιληφθεί.

Δείτε ποιες είναι οι 8 συνηθέστερες αιτίες της μεταλλικής γεύσης στο στόμα.

1. Κακή στοματική υγιεινή

Εάν δεν πλένετε τακτικά τα δόντια σας και δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα, αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα μικροοργανισμοί που προκαλούν ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και λοιμώξεις. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα αυτά με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου σας και να προλάβετε παρόμοιες επιπλοκές στο μέλλον βουρτσίζοντας τα δόντια σας συστηματικά και χρησιμοποιώντας σε καθημερινή βάση οδοντικό νήμα.

2. Φάρμακα

Τα αντιβιοτικά και ορισμένα άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση. Όταν απορροφάται το φάρμακο από τον οργανισμό, κάποια συστατικά του απελευθερώνονται στο σάλιο, προκαλώντας τη χαρακτηριστική μεταλλική γεύση. Επίσης, ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντικαταθλιπτικά) προκαλούν ξηροστομία κι έτσι αλλοιώνουν τη γεύση.

3. Πολυβιταμίνες

Πολυβιταμίνες που περιέχουν μέταλλα όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το χρώμιο, καθώς και συμπληρώματα σιδήρου ή ασβεστίου που χορηγούνται σε εγκύους μπορεί να ευθύνονται για την παροδική αλλαγή στη γεύση. Συνήθως η μεταλλική γεύση υποχωρεί καθώς ο οργανισμός επεξεργάζεται το συμπλήρωμα.

4. Λοιμώξεις

Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα και η ιγμορίτιδα, μπορεί αν αλλοιώσουν τη γεύση. Η επίδραση είναι προσωρινή και η γεύση επανέρχεται όταν αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.

5. Θεραπείες ενάντια στον καρκίνο

Ασθενείς που βρίσκονται σε στάδιο χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας λόγω καρκίνου μπορεί να αισθανθούν ότι η γεύση τους έχει αλλοιωθεί.

6. Εγκυμοσύνη

Αρκετές γυναίκες στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης αισθάνονται ότι η γεύση τους έχει αλλάξει. Μία από αυτές τις αλλαγές μπορεί να είναι η μεταλλική γεύση στο στόμα.

7. Άνοια

Οι ασθενείς με άνοια συχνά παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη γεύση τους, καθώς οι γευστικοί κάλυκες συνδέονται με νεύρα του εγκεφάλου. Η μεταλλική γεύση μπορεί να προκύψει όταν υπάρχει δυσλειτουργία στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αίσθηση της γεύσης.

8. Έκθεση σε χημικά

Η έκθεση σε υδράργυρο ή μόλυβδο και συγκεκριμένα η εισπνοή μεγάλης ποσότητας των εν λόγω ουσιών μπορεί να εξηγήσει τη μεταλλική γεύση.