Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 -

Με αυτούς τους έξι τρόπους θα ξεκουράσετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της ημέραςΟι περισσότερες συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, εκπέμπουν «μπλε φως» με αποτέλεσμα να καταπονούμε τα μάτια μας.  

Η εστίαση σε εργασίες που βασίζονται στη λεπτομέρεια, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θολή όραση, ευαισθησία στο φως αλλά και πονοκεφάλους.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χαλαρώσετε τα μάτια σας.

Προστατέψτε τα μάτια σας από το μπλε φως:

Ο υπολογιστής, το κινητό και το tablet σας εκπέμπουν μπλε φως που μπορεί να προκαλέσει κόπωση των ματιών, αλλά μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με γυαλιά που μπλοκάρουν το φάσμα της κυανής ακτινοβολίας του φωτός.

Εναλλακτικά, ίσως μπορείτε να αλλάξετε τη φωτεινότητα της οθόνης, ή τα επίπεδα μπλε φωτός, προσαρμόζοντας αναλόγως τις ρυθμίσεις της συσκευής σας. Επίσης, θα μπορούσατε να μειώσετε τον χρόνο που κοιτάτε οθόνες όλη την ημέρα.

Κλείστε τα μάτια σας για μερικά λεπτά:

Εάν έχετε χρόνο, καθίστε, ή ξαπλώστε ήσυχα για λίγα λεπτά, κλείστε τα μάτια σας και εστιάστε στην αναπνοή σας. Η ήρεμη αναπνοή θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μύες του προσώπου σας και το κλείσιμο των ματιών σας θα μειώσει την καταπόνησή τους.

«Κομπρέσες» με τις παλάμες σας:

Καθίστε αναπαυτικά και τρίψτε τις παλάμες σας μεταξύ τους. Αυτό φυτικά θα τις ζεστάνει. Τώρα καλύψτε τα μάτια σας απαλά με τις παλάμες σας, χωρίς να πιέσετε.

Η βάση της παλάμης πρέπει να ακουμπά στο ζυγωματικό και τα δάχτυλα στο μέτωπό σας.

Κανονικές κομπρέσες:

Χαλαρώστε τους μύες των ματιών σας και μειώστε την καταπόνηση με μια δροσερή ή ζεστή κομπρέσα. Βουτήξτε ένα καθαρό πανί σε κρύο ή ζεστό νερό και βάλτε το πάνω από τα βλέφαρά σας για μερικά λεπτά.

Εάν δεν είστε σίγουροι ποια θερμοκρασία σας ταιριάζει καλύτερα, θυμηθείτε ότι η δροσιά μειώνει τη φλεγμονή και τα πρησμένα μάτια, ενώ η ζεστασιά καταπραΰνει.

Προσαρμόστε την οθόνη (ή την καρέκλα σας):

Οι ειδικοί συνιστούν να καθόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε το πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή να βρίσκεται στο επίπεδο ή ένα κλάσμα κάτω από το επίπεδο των ματιών μας.

Επίσης, η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να απέχει περίπου 60 εκατοστά από το πρόσωπό μας.

Εφαρμόστε τον κανόνα «20-6-20»:

Για να μειώσετε τον κίνδυνο κούρασης και ξηροφθαλμίας, ακολουθήστε τον κανόνα 20-6-20. Μετά από 20 λεπτά δουλειάς σε οθόνη, σηκώστε το βλέμμα και κοιτάξτε χαλαρά σε περίπου 6 μέτρα απόσταση για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Αυτό θα χαλαρώσει τα μάτια σας.

Η καταπόνηση των ματιών μπορεί να είναι πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, είτε χρησιμοποιούν υπολογιστή είτε όχι.

Εάν υποφέρετε από πόνους στα μάτια ή θολή όραση, συζητήστε και με τον γιατρό σας, για να αποκλείσετε τυχόν άλλα προβλήματα υγείας.