Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Καμπανάκι για τον Σακαχαρώδη Διαβήτη από τον ΠΟΥ



Τον Σακχαρώδη Διαβήτη, µια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία με τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, έχει θέσει ως κεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, που εορτάζεται σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σχεδόν 422 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο, ήτοι 8,5% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως, πάσχουν από διαβήτη, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με το 1980, με τη χρόνια νόσο να έχει λάβει «τεράστιες διαστάσεις» καθώς η προέλασή της συνδέεται κυρίως με την αυξανόμενη μάστιγα της παχυσαρκίας, επισημαίνει η πρώτη παγκόσμια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 2014 το 9% των ενηλίκων (18 ετών και άνω) είχαν διαβήτη, το 2012 περίπου 1,5 εκατ. θάνατοι προκλήθηκαν άμεσα από Σακχαρώδη Διαβήτη και περισσότερο από το 80% των θανάτων από διαβήτη συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, προειδοποιώντας ότι ο διαβήτης γίνεται γρήγορα «μείζον πρόβλημα για τις φτωχές χώρες».

Μάλιστα, ο ΠΟΥ προβλέπει ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης θα είναιη 7η κύρια αιτία θανάτου το 2030. Στην Ελλάδα, το 8-10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η νόσος έχει υψηλότερο επιπολασμό (συχνότητα εμφάνισης) στον δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2) και αυτό αποτελεί µια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της νόσου µε τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

«Η παχυσαρκία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνουγια τον διαβήτη τύπου 2 και οι προσπάθειές μας για τον έλεγχο της αύξησής της μέχρι τώρα δεν έχουν αποδειχθεί επιτυχείς», γράφει ο Ματζίντ Ετζατί, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης.

Τα κρούσματα διαβήτη είναι πιο συχνά στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Περισσότεροι από τους μισούς διαβητικούς στον κόσμο κατοικούν στη νοτιοανατολική Ασία και στην περιοχή του Ειρηνικού όπου οι διατροφικές συνήθειες άλλαξαν πολύ τα τελευταία χρόνια. Τα ποσοστά της νόσου αυξήθηκαν σημαντικά σε πολλές χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Μεξικό. Η συχνότητα της νόσου υπερδιπλασιάστηκε στους άνδρες στην Κίνα και την Ινδία μεταξύ 1980 και 2014.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η βορειοδυτική Ευρώπη έχει τα μικρότερα ποσοστά διαβήτη. Ωστόσο σε καμία χώρα δεν διαπιστώθηκε μεγάλη μείωση των κρουσμάτων διαβήτη.

«Ο διαβήτης προελαύνει. Δεν είναι πλέον μια νόσος κατά κύριο λόγο των πλούσιων χωρών. Ο διαβήτης αυξάνεται ασταμάτητα παντού, πιο έντονα στις χώρες μεσαίου εισοδήματος. Αν θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο στην προσπάθειά μας να σταματήσουμε την διάδοση του διαβήτη, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την καθημερινότητά μας: να τρώμε υγιεινά, να αθλούμαστε, να αποφεύγουμε την πρόσληψη υπερβολικού βάρους», τονίζει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν στον πρόλογο της έρευνας.

Ο διαβήτης είναι σοβαρή χρόνια νόσος που εκδηλώνεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει επαρκώς ινσουλίνη (την ορμόνη που ρυθμίζει τη συγκέντρωση του ζαχάρου στο αίμα) ή όταν ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη που παράγει.

Ο διαβήτης τύπου 2, ή μη-ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, είναι η συχνότερη μορφή διαβήτη στους ενήλικες. Οι ασθενείςμπορούν να ελέγχουν τη νόσο με φάρμακα και προσεκτική διατροφή. Ωστόσο η ασθένεια μπορεί να τους ταλαιπωρεί σε όλη τους τη ζωή, ενώ συχνά αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, οξέος καρδιακού επεισοδίου, εγκεφαλικού και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.