Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 -
Ξάστερος ουρανός

5 °C

Σήμερα, 27. Ιανουαρίου 2022

Το ιστορικό ψυχικής νόσου δεν προδιαθέτει σε νόσο ΑλτσχάιμερΤα άτομα που πάσχουν από ψυχική διαταραχή δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, αποφαίνεται νέα φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Psychiatry.

Οι ερευνητές της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, με επικεφαλής τον Δρ Βεσα Ταπιαϊνεν, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 60.000 άτομα με και χωρίς νόσο Αλτσχάιμερ από την Φινλανδία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές δέκα ή και περισσότερα χρόνια πριν δεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ.

Το ιστορικό διαταραχών της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ όταν αυτές οι διαταραχές είχαν εκδηλωθεί πέντε χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Αλλά ο συσχετισμός δεν ίσχυε όταν αυτό το χρονικό «παράθυρο» επεκτεινόταν στα δέκα χρόνια.

«Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ εντός του κατάλληλου χρονικού διαστήματος», καταλήγουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα τους.