Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ηρεμήστε τα νεύρα σας με 6 απλούς και φυσικούς τρόπους



Γιατί νιώθουμε νευρικοί;
Είμαστε όλοι επιρρεπείς στα νεύρα, είτε προκαλούνται από μια εξέταση, μια παρουσίαση, μια ημερομηνία, μια συνέντευξη εργασίας είτε έναν αθλητικό αγώνα.

Γιατί όμως αισθανόμαστε νευρικότητα και πώς μπορούμε να βοηθηθούμε για να διατηρήσουμε τα νεύρα μας υπό έλεγχο;
Όταν νιώθουμε νευρικοί το σώμα μας προετοιμάζεται για αγώνα ή εγκατάλειψη ως αντίδραση σε μια κατάσταση, παθογόνο μικροοργανισμό ή νόσο.

Φυσιολογικά, όταν νιώθουμε νευρικοί, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται και αυτό είναι υπεύθυνο για την ανταπόκρισή μας αυτή. Συνεπώς, αρχίζουμε και ιδρώνουμε και ο καρδιακός ρυθμός καθώς και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται. Τα επινεφρίδια απελευθερώνουν αδρεναλίνη και εκτρέπουν τα αιμοφόρα αγγεία του στομάχου από την κανονική τους λειτουργία – γι ‘αυτό αισθανόμαστε τις χαρακτηριστικές πεταλούδες (φτερουγίσματα) στο στομάχι.

Μόλις ενεργοποιηθεί η αντίδραση αγώνα ή εγκατάλειψης, είναι πολύ δύσκολο να την απενεργοποιήσουμε ξανά. Αυτό συμβαίνει επειδή μόλις καταχωρίσουμε το γεγονός ότι αισθανόμαστε νευρικοί, ο εγκέφαλος λαμβάνει μήνυμα ότι υπάρχει κάποιο είδος απειλής και επομένως συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι να περάσει στην αμυντική του κατάσταση.
Παρόλο που είναι δύσκολο να απενεργοποιηθεί η αντίδραση αγώνα ή εγκατάλειψης, μπορεί να είναι δυνατή.

Μπορείτε να κάνετε κάποια βήματα για να χαλαρώσετε τα συναισθήματα της νευρικότητας; 

6 φυσικοί τρόποι να ηρεμήσουν τα νεύρα:

1) Περιορίστε την καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι διεγερτικό, οπότε όταν νιώθουμε νευρικά ποτά όπως ο καφές αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και ενισχύουμε τα συναισθήματα νευρικότητας. Όταν λαμβάνουμε καφεΐνη αυξάνεται η ταχύτητα της ομιλίας, που αποτελείι συνήθως ενδεικτικό σημάδι των νεύρων. Εάν γνωρίζετε ότι είναι πιθανό να αισθάνεστε νευρικοί πριν από ένα μεγάλο γεγονός, όπως μια συνέντευξη εργασίας ή μια ομαδική παρουσίαση, αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης εκ των προτέρων.
Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε υποκατάστατο καφέ χωρίς καφεΐνη. Υπάρχουν και εναλλακτικές όπως νερό, χυμοί φρούτων ή και αφεψήματα. Το χαμομήλι είναι ωραία εναλλακτική αντί για το κανονικό τσάι (που περιέχει 11mg καφεΐνης), επειδή περιέχει χρυσίνη, ένα φλαβονοειδές που είναι υπεύθυνο για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Και για εκείνους τους λάτρεις του καφέ, δοκιμάστε το υποκατάστατο Bambu για καφέ χωρίς καφεΐνη. Μπορεί εύκολα να αναμιχθεί με ζεστό νερό ή γάλα, ή μπορεί να γίνει σε ένα νόστιμο latte ή να συμπεριληφθεί σε smoothies.

2) Άσκηση
Τα οφέλη σωματικής και ψυχικής υγείας μέσω φυσικής άσκησης είναι ευρέως γνωστά και υποστηρίζονται από έρευνες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τακτική άσκηση θα βοηθήσει επίσης στην ανακούφιση των νεύρων. Η άσκηση λειτουργεί για να εξουδετερώσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη με την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες είναι ορμόνες που απελευθερώνονται από την υπόφυση και βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και προκαλούν συναισθήματα ευχαρίστησης και ευφορίας. Αν γνωρίζετε ότι έχετε μεγάλη συνάντηση ή συνέντευξη, τότε αυξήστε την ένταση της εβδομαδιαίας φυσικής άσκησής σας και θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το κεφάλι σας από ανησυχίες και θα καταπραΰνετε τα νεύρα σας.

3) Φυτοθεραπεία
Σκευάσματα φυτοθεραπείας όπως το Dormeasan, η Passiflora και η βρώμη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν να ηρεμήσουν τα νεύρα. Για ανακούφιση από το άγχος το Dormeasan περιέχει φρέσκα εκχυλίσματα ρίζας βαλεριάνας και λυκίσκου που βοηθούν στη μείωση του άγχους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται και δεν χρειάζεται να υπάρχει φόβος για καμία από τις παρενέργειες που εμφανίζονται σε συνηθισμένες φαρμακευτικές αγωγές.

4) Μεταλλικά στοιχεία και αιθέρια έλαια
Η υπερβολική αδρεναλίνη, που προκαλείται από νευρικότητα και αγωνία, πιστεύεται ότι αποστραγγίζει το σώμα από μαγνήσιο, το οποίο είναι φυσικό αγχολυτικό. Το μαγνήσιο είναι ηλεκτρολύτης απαραίτητος για την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι χημική ουσία που ενισχύει τη διάθεση.
Δοκιμάστε επίσης να προσθέσετε κάποια αιθέρια έλαια όπως λεβάντα και χαμομήλι, τα οποία επίσης έχουν χαλαρωτικό αποτέλεσμα στο νευρικό σύστημα.

5) Ασκήσεις αναπνοής
Οι τεχνικές βαθιάς αναπνοής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των νεύρων. Όταν αναπνέουμε βαθιά από την κοιλιά, ένα μήνυμα στέλνεται στον εγκέφαλο ενθαρρύνοντάς τον να χαλαρώσει και αυτό το μήνυμα αποστέλλεται στη συνέχεια και στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περάσει περισσότερο οξυγόνο στους πνεύμονες και βοηθά και στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

6) Επαναπροσδιορίστε τα νεύρα ως ένδειξη ενθουσιασμού.
Έρευνες δείχνουν ότι ο επαναπροσδιορισμός της αντίδρασης της νευρικότητας ως αντίδραση για την έκφραση ένδειξης ενθουσιασμού επιτρέπει στα άτομα να έχουν ανοικτή και δεκτική νοοτροπία σε αντίθεση με απειλητική νοοτροπία. Λέγοντας θετικές φράσεις στον εαυτό σας όπως «είμαι ενθουσιασμένος» έχει αποδειχθεί ότι επαναπρογραμματίζει την ανταπόκριση του εγκεφάλου στην κατάσταση και αντί να την ερμηνεύει σαν μία που θα πρέπει να προκαλεί ενθουσιασμό και όχι νεύρα.

 

Μην προσπαθήσετε να «ηρεμήσετε», να αραιώσετε ή να καταπνίξετε το πώς αισθάνεστε – αλλά να είστε ενθουσιασμένοι! Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος και την άσκηση για να ενισχύσετε τα επίπεδα αυτοεκτίμησής σας. Χρησιμοποιήστε την αδρεναλίνη σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καιθετική προοπτική.

Τα συναισθήματα του άγχους και της νευρικότητας προκαλούνται συνήθως από τις πεποιθήσεις μας και από το πώς σκεφτόμαστε απέναντι σε μια κατάσταση και όχι την ίδια την κατάσταση. Η εκμάθηση της αντίδρασης σε καταστάσεις με θετικό και χαλαρό τρόπο θα βοηθήσει στη μείωση της έντασης και της νευρικότητας που αισθάνεστε. Εντούτοις, οι πρακτικοί τρόποι για να καταπραΰνουν τα νεύρα δεν θα τους διαλύσουν τελείως. Εξακολουθούμε να έχουμε αυτό το βασικό ένστικτο της επιβίωσης στο μυαλό μας κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι να αισθανόμαστε νευρικοί σε ορισμένες καταστάσεις. Αν και τα ένστικτα επιβίωσης μας μπορεί να αντιληφθούν ότι η κατάσταση είναι απειλητική για τη ζωή μας, η συνείδησή μας είναι φυσικά σε θέση να καταλάβει από την αίσθηση νευρικότητας πριν από μια παρουσίαση ή μια συνέντευξη εργασίας αν είναι ασφαλής ο οργανισμός μας ή όχι.