Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Ιγμορίτιδα: Οι έξι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε άμεσα



Η οξεία ιγμορίτιδα, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως διαρκεί λιγότερο από έναν μήνα, ενώ από την άλλη η υποξεία περίπου 1 έως 3 μήνες και η χρόνια ακόμη και 4 μήνες ή περισσότερο.

Οι περισσότερες λοιμώξεις των κόλπων συμβαίνουν λόγω κάποιας ιογενούς λοίμωξης ή ερεθιστικού παράγοντα που μεταδίδεται από τον αέρα και συνήθως υποχωρούν από μόνες τους.

Ωστόσο, οι βακτηριακές λοιμώξεις των ρινικών κόλπων μπορούν να βελτιωθούν με μια πορεία αντιβιοτικής θεραπείας. Θα πρέπει να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε 3-4 ημέρες.

Ο ταχύτερος τρόπος για να μειωθεί η ιγμορίτιδα είναι οι παρακάτω 6 μέθοδοι που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι:

1. Πίνετε άφθονο νερό

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη γενική καλή υγεία. Η κατανάλωση άφθονων υγρών επιτρέπει στο σώμα να καταπολεμά σωστά τις λοιμώξεις και βοηθά στην ανάρρωση.

Στην περίπτωση της ιγμορίτιδας, η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στη διατήρηση της αντοχής του δέρματος και των βλεννογόνων μέσα στα ιγμόρεια, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ερεθισμού, στην λέπτυνση της βλέννας και στην πρόληψη περαιτέρω μόλυνσης.

2. Ξεκούραση

Οι περισσότερες λοιμώξεις των κόλπων υποχωρούν μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να δίνετε στο σώμα άφθονες ευκαιρίες να καταπολεμήσει την μόλυνση. Η ανάπαυση όπου και όποτε είναι δυνατόν, μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση.

3. Ρινικές πλύσεις

Η ρινική πλύση είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται συχνά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ιγμορίτιδας. Ειδικά όταν γίνεται με αλατούχο διάλυμα μπορεί να εξαλείψει ορισμένα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας.

Ακολουθήστε τις οδηγίες που παρέχονται στο εκάστοτε ειδικό σκεύος για ρινικές πλύσεις. Ακολουθούν γενικές οδηγίες:

  • Γεμίστε το σκεύος με αλατούχο διάλυμα
  • Γείρετε το κεφάλι σας πάνω από το νεροχύτη σε γωνία 45 μοιρών
  • Τοποθετήστε το στόμιο του σκεύους στο επάνω ρουθούνι σας. Ρίξτε προσεκτικά το αλατούχο διάλυμα μέσα σε αυτό το ρουθούνι
  • Επαναλάβετε τη διαδικασία με το άλλο ρουθούνι

Προσέξτε να απολυμάνετε το σκεύος μετά από κάθε χρήση και να χρησιμοποιείτε μόνο αποσταγμένο νερό. Το νερό κατευθείαν από το νεροχύτη μπορεί να έχει βακτήρια ή παράσιτα, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάστασή σας.

4. Διατηρήστε τους κόλπους ενυδατωμένους

Η διαρκής ενυδάτωση των ρινικών κόλπων θα μειώσει την πίεση που νιώθουν στα ιγμόρειά τους όσοι έχουν ιγμορίτιδα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

Το βράδυ, να κοιμάστε με έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας για να ανακουφίσετε τα ρινικά μπλοκαρίσματα τη νύχτα

Κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν τον ύπνο, χρησιμοποιήστε ρινικά σπρέι με φυσικό αλατούχο διάλυμα

Κάντε ζεστά ντους ή χρησιμοποιήστε μπολ ατμού για να μειώσετε τη συμφόρηση και το πρήξιμο

5. Επιλέγετε τροφές με φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Η κατανάλωση τροφών όπως το σκόρδο, το τζίντζερ και το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ορισμένες τροφές έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του οιδήματος από ρινικές λοιμώξεις. Αυτές περιλαμβάνουν μούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και λιπαρά ψάρια.

Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με την άμεση εφαρμογή των αλλαγών στη διατροφή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων στη ρινική μόλυνση είναι ελάχιστη και τα όποια θετικά αποτελέσματα βασίζονται σε εμπειρικά και όχι επιστημονικά δεδομένα.

6. Ανακουφίστε τον πόνο του προσώπου με ζεστές κομπρέσες

Η εφαρμογή ζεστών κομπρεσών μπορεί να βοηθήσει στον γενικό πόνο από τη συμφόρηση των ρινικών κόλπων.

Αυτό δεν θα αντιμετωπίσει την καθαυτή, αλλά η τοποθέτηση μιας ζεστής, υγρής πετσέτας γύρω από την μύτη, τα μάγουλα και τα μάτια μπορεί να βελτιώσει την αποστράγγισης των ρινικών εκκρίσεων, παρέχοντας ανακούφιση από τα συμπτώματα.