Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η σειρά γέννησης επηρεάζει την πιθανότητα εκδήλωσης παχυσαρκίας



Η σειρά γέννησης φαίνεται ότι επηρεάζει το σωματικό βάρος, σύμφωνα με διεθνήμελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health. Τα κορίτσια που έχουν γεννηθεί πρώτα έχουν αυξημένο κίνδυνο περιττών κιλών ή παχυσαρκίας, συγκριτικά με τα κορίτσια που δεν είναι τα πρωτότοκα παιδιά της οικογένειας. 

Ομάδα ερευνητών από τη Σουηδία και τη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Ενδοκρινολογίας Γουέιν Κάτφιλντ του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, επιβεβαιώσε ανάλογα ευρήματα παλαιότερης μελέτης που είχε δείξει ότι υπάρχει ανάλογος κίνδυνος και μεταξύ των πρωτότοκων ανδρών. 

Ωστόσο, η νέα μελέτη αναδεικνύει και έναν αφανή παράγοντα της επιδημίας παχυσαρκίας, διεθνώς, τη διαχρονική συρρίκνωση του μεγέθους της οικογένειας, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς συχνά οι γονείς κάνουν μόνο ένα παιδί. Στη συνέχεια, τα μοναχοπαίδια, καθώς ενηλικιώνονται, ρέπουν περισσότερο προς την παχυσαρκία. 

Ο Δρ Κάτφιλντ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία για 13.400 ζευγάρια αδελφών (πρωτότοκη-δευτερότοκη) από τη Σουηδία. Τη στιγμή του τοκετού, οι πρωτότοκες κόρες είχαν γενικά μικρότερο βάρος σε σχέση με τις δευτερότοκες. Όμως, μετά την ενηλικίωσή και έως τα 25 έτη, οι πρωτότοκες είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος από ό,τι οι δευτερότοκες (24,4 έναντι 23,8).

Οι πρωτότοκες κόρες είχαν επίσης 29% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρες (ΔΜΣ 25-30) και 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκες (ΔΜΣ πάνω από 30), σε σχέση με τις δευτερότοκες αδελφές τους. 

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρωτότοκα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, κινδυνεύουν περισσότερο από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη τύπου ΙΙ, αλλεργίες και υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σχέση με τα αδέλφια τους που γεννήθηκαν έπειτα. 

Οι βιολογικές ή άλλες αιτίες γι' αυτή τη διαφορά μεταξύ των αδελφών δεν είναι σαφείς. Μια πιθανή αιτία είναι ότι, κατά τον πρώτο τοκετό της μητέρας, ο πλακούντας της μήτρας είναι πιο λεπτός και ανώριμος. Έτσι, το πρωτότοκοπαιδί γεννιέται μεν κάπως πιο αδύνατο, όμως εν καιρώ ο οργανισμός του υπεραναπληρώνει εναποθέτοντας ευκολότερα λίπος στο σώμα.