Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η χρήση βλαστοκυττάρων αποτελεσματική στην αντιμετώπιση εγκεφαλικής παράλυσης και αυτισμού



Η χρήση των βλαστοκυττάρων του αυτόλογου ομφαλοπλακουντιακού αίματος στη θεραπεία πολλών ασθενειών μελετάται εκτενώς αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη καθηγήτρια Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου.

Όπως αναφέρει, είναι ήδη σε εξέλιξη 76 κλινικές μελέτες αναρτημένες στην ιστοσελίδα clinicaltrials.gov, οι οποίες χρησιμοποιούν το αυτόλογο ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟΠΑ) για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως του αυτισμού, της εγκεφαλικής παράλυσης κ.λπ.

Η συλλογή των βλαστοκυττάρων από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και η φύλαξή τους γίνεται εντελώς ανώδυνα, χωρίς κανένα κίνδυνο, προσφέροντας τεράστια οφέλη τόσο στο ίδιο το παιδί, όσο και σε συγγενείς 1ου βαθμού.

Σχετικά με τη χρήση του αίματος αυτού, οι μελέτες που διεξήχθησαν στο πανεπιστήμιο Duke στο Durham, στη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών, από την αιματολόγο Johanna Kurtzberg, σε 63 παιδιά ηλικίας 1-6 ετών τον Οκτώβριο του 2017, σε 23 νεογνά το 2014 και σε 184 παιδιά το 2010 με εγκεφαλική παράλυση, διαπιστώθηκε ότι βελτιώνει την κλινική εικόνα των παιδιών με διαταραχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα των μελετών αυτών επιβεβαιώθηκαν από μαγνητική τομογραφία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ερευνήτρια κ. Kurtzberg.

Σήμερα στο πανεπιστήμιο Duke είναι σε εξέλιξη επτά ακόμα μελέτες σε παιδιά διαφόρων ηλικιών, με τη χρήση του αυτόλογου ομφαλοπλακουντιακού αίματος για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης, καθώς και μία κλινική μελέτη που χρησιμοποιεί το ομφαλοπλακουντιακό αίμα από αδελφό για την ίδια περίπτωση.
Επιπλέον, στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, ανακοινώθηκε η έναρξη κλινικής μελέτης για την εγκεφαλική παράλυση, σε συνεργασία με το «Murdoch Childrens Research Institute» και την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Αυστραλίας, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κας Iona Novak από το Cerebral Palsy Alliance Research Institute.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη βάση δεδομένων του Medline υπάρχουν 160 δημοσιεύσεις που αφορούν τη χρήση του αυτόλογου ομφαλοπλακουντιακού αίματος για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης των νεογνών.

Αναφορικά με το θέμα του αυτισμού, όπως τόνισε η καθηγήτρια κα Κουζή-Κολιάκου, έχει ξεκινήσει η χρήση αυτόλογων βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία της νόσου από το 2012, μετά τη δημοσίευση 9 κλινικών μελετών από διάφορες χώρες.
Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2013, δημοσιεύτηκαν τα πρώτα ευρήματα μελέτης σε 37 αυτιστικά παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, η οποία έγινε από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, του Τμήματος Νευρολογίας του πανεπιστημίου Stanford και του πανεπιστημίου της Κορέας και σύμφωνα με αυτά, όλα τα παιδιά παρουσίασαν βελτίωση, όμως, η συνδυασμένη θεραπεία ήταν αυτή που είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Επιπροσθέτως, και η πρόσφατη κλινική μελέτη που έγινε από την Αιματολογική Κλινική του πανεπιστημίου Duke ως προς τη χρήση του αυτόλογου ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε 25 αυτιστικά παιδιά (21 αγόρια και 4 κορίτσια ηλικίας 2-5 ετών), έπειτα από 6 και 12 μήνες αξιολόγησης αυτών των παιδιών διαπιστώθηκε ότι ήταν πιο κοινωνικά και επικοινωνιακά, ενώ υπήρχε βλεμματική επαφή και ομιλία. Οι αλλαγές διαπιστώθηκαν στους πρώτους 6 μήνες και διατηρήθηκαν σε όλο το διάστημα της παρακολούθησης των 12 μηνών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι παιδιά χωρίς ομιλία αλλά με υψηλό IQ είχαν μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με παιδιά χαμηλότερου IQ παιδιά χωρίς ομιλία, σε όλους τους δείκτες αξιολόγησης.

Τέλος, προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι επιστήμονες από τη Σουηδία οι οποίοι πραγματοποίησαν ανάλογη μεγάλης έκτασης μελέτη και διαπίστωσαν ότι παιδιά από 1,5-3 ετών είχαν σημαντική βελτίωση στην κλίμακα αξιολόγησης της επικοινωνίας και στην αξιολόγηση της κοινωνικότητας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρήση των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος όπως όλα δείχνουν, πιθανότατα να αποτελεί τη λύση για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών παθήσεων ειδικά στα παιδιά, γι’ αυτό και διευρύνεται η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση.