Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 -

Γιατί συνήθως αρρωσταίνουμε όταν επιστρέφουμε από τις διακοπέςΟι διακοπές πρέπει είναι χαλαρωτικές, γιατί είναι αναγκαίες για όλους. Τις σχεδιάζουμε από καιρό, τις ονειρευόμαστε και όταν επιστρέφουμε πίσω στο γραφείο νιώθουμε λες και δεν πήγαμε ποτέ διακοπές.

Οι διακοπές είναι η ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε μετά από έναν δύσκολο και απαιτητικό χειμώνα. Αλλάζεις παραστάσεις, ανανεώνεσαι, καθαρίζει το μυαλό, αλλά όταν επιστρέφεις αναλογίζεσαι για ακόμα μια φορά, αυτό ήταν… 

Έχεις παρατηρήσει όμως πως ορισμένοι άνθρωποι πάντα τυχαίνει να αρρωστήσουν μετά τις διακοπές τους;

Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε; Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση. Oταν γυρίσεις πίσω στο σπίτι έχεις ένα φτέρνισμα, κάτι δέκατα, μια γενικότερη αδιαθεσία και αισθάνεσαι γενικώς κουρασμένη.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι στις διακοπές ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα μας και το πρόγραμμά μας που έχουμε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου όταν είμαστε δουλειά-σπίτι-σπίτι-δουλειά.

Τρώμε περισσότερο, πίνουμε πολλά κοκτέιλς, ξενυχτάμε, πάμε στη θάλασσα και γενικώς κάνουμε πράγματα που συνήθως δεν κάνουμε όταν είμαστε στην Αθήνα και πηγαίνουμε στη δουλειά. Άλλωστε αυτό είναι το νόημα των διακοπών. Να χαλαρώνουμε, να ξεφεύγουμε και να «γεμίζουμε τις μπαταρίες μας».

Ολα αυτά όμως κάνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να είναι ευάλωτο στις ιώσεις και το κρύωμα. Μόλις χαλαρώσουμε, η «πεσμένη» μας άμυνα μπορεί να δεχθεί επιθέσεις από ιούς και μικρόβια.

Είναι το aircondition του πλοίου ή του ξενοδοχείου, τα παγάκια στα κοκτέλις, το βραδινό αεράκι που σε χτύπησε ενώ φορούσες κάτι ελαφρύ....όλα αυτά μπορούν να σε κάνουν να γυρίσεις άρρωστη μετά τις διακοπές.

Μήπως εκεί στις διακοπές ήπιες νερό από τη βρύση ή κατανάλωσες παγάκια από νερό της βρύσης; Εάν ναι, τότε σκέψου ότι το ενδεχόμενο της διάρροιας των ταξιδιωτών αποτελεί το συχνότερο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το ταξίδι.

Και εκτός των άλλων είναι γνωστό πως στο αεροπλάνο και στο πλοίο κυκλοφορούν ιώσεις που μπορείς να κολλήσεις πολύ εύκολα καθώς επιστρέφεις πίσω στο σπίτι.