Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Πρόταση να μειωθεί η χρονική απόσταση μεταξύ 1ης και 2ης δόσης εμβολίου



Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσαν την Τετάρτη μια κοινή ενημέρωση για την COVID-19, προτείνοντας στις χώρες της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του διαστήματος μεταξύ της πρώτης και του δεύτερης δόσης.

«Καθώς οι εκστρατείες εμβολιασμού συσσωρεύονται σε όλη την ΕΕ/ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του διαστήματος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, εντός των επιτρεπόμενων ορίων, ιδιαίτερα για άτομα που κινδυνεύουν από σοβαρή COVID-19 που δεν έχουν ολοκληρώσει το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ρυθμιστικές αρχές συνέστησαν επίσης έντονα στους Ευρωπαίους να εμβολιαστούν πλήρως κατά της COVID-19.

«Αυτά τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πολύ αποτελεσματικά. Ωστόσο, όσο ο ιός συνεχίσει να κυκλοφορεί, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε νέες λοιμώξεις σε εμβολιασμένα άτομα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν.

Τα εμβολιασμένα άτομα προστατεύονται πολύ καλύτερα από σοβαρή COVID-19 από τους μη εμβολιασμένους, και όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να εμβολιαστούμε πλήρως με την πρώτη ευκαιρία» δήλωσε ο Φέργκιους Σουένει, επικεφαλής κλινικών μελετών και ανάπτυξης του EMA.

Ο EMA έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής τέσσερα εμβόλια κατά της COVID-19-και συγκεκριμένα τα Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.