Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΕΟΔΥ: Κανένας θάνατος από ιλαρά στην Ελλάδα το 2019



Σε ύφεση είναι η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας από τις αρχές του 2019 έως σήμερα, καθώς κατά το διάστημα αυτό έχει καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων ιλαράς: συνολικά 28 σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας και ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες. Αυτά αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τονίζει –με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που στηρίζονται σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία κάνει λόγο για σοβαρή έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη– ότι μέσα στο τρέχον έτος δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από ιλαρά στη χώρα μας.

Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει ότι όντως τα έτη 2017 και 2018, επιδημία ιλαράς εκδηλώθηκε και στη χώρα μας, όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3.259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενηλίκους (25-44 ετών) από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας.

Όμως αυτή η εικόνα έχει αντιστραφεί για το 2019 όπου καταγράφεται σημαντική βελτίωση. Παρά τη βελτίωση αυτή ο ΕΟΔΥ τονίζει πως κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς, είναι ο συστηματικός εμβολιασμός που, σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχό της. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών και των επαγγελματιών υγείας, για τη συνέχιση της συστηματικής εφαρμογής του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε θύλακες του πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αναφέρει. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ