Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Εφικτός ο έλεγχος του σωματικού βάρους κατά την κύηση



Οι παχύσαρκες ή υπέρβαρες έγκυες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών τόσο για τις ίδιες όσο και για το κυοφορούμενο έμβρυο. Ωστόσο, οι γυναικολόγοι συχνά διστάζουν να συστήσουν απώλεια βάρους στις συγκεκριμένες γυναίκες.

Μια νέα όμως μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern δείχνει ότι με τη σωστή διατροφική καθοδήγηση είναι ασφαλής και εφικτή η πρόληψη της αύξηση του σωματικούς βάρους κατά την κύηση σε γυναίκες με ήδη προϋπάρχουσα παχυσαρκία ή περιττά κιλά.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine, οι συμμετέχουσες στο δείγμα της μελέτης κατάφεραν να πάρουν 2,26 κιλά λιγότερα από εκείνες της ομάδας ελέγχου. Τα παιδιά που απέκτησαν είχαν επίσης σωματικό βάρος εντός του φυσιολογικού πλαισίου.

Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Feinberg του αμερικανικού πανεπιστημίου έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 281 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, 18-45 ετών, που χωρίστηκαν σε ομάδα παρέμβαση και ελέγχου.

Η ομάδα παρέμβασης μετά από συνάντηση με διατροφολόγο είχε καθορισμένη ποσότητα θερμίδων και εφάρμοσε τη δίαιτα DASH (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, ψάρια και άπαχη πρωτεΐνη), τροποποιημένη ώστε να περιοριστεί η αύξηση βάρους κατά την κύηση.

Οι έγκυες ενθαρρύνθηκαν να περπατούν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, ενώ ο διατροφολόγος παρακολουθούσε μέσω ειδικής εφαρμογής (app) την αύξηση του βάρους, τη διατροφή και την άσκηση.

Η μελέτη MOMFIT (Maternal Offspring Metabolics: Family Intervention Trial) έδειξε τελικά ότι λιγότερες έγκυες στην ομάδα παρέμβασης (68,6% έναντι 85%) υπερέβησαν τελικά τις διεθνείς συστάσεις για την αύξηση του σωματικού βάρους κατά την κύηση, ειδικά για τις παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες, δηλαδή τα 5-11 κιλά, συγκριτικά με τα 11-15 κιλά για τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος προ κύησης.

Εν ολίγοις η μελέτη αποδεικνύει ότι είναι ωφέλιμο να ενθαρρύνεται η έγκυος να εφαρμόζει ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και σωματικής δραστηριότητας κατά την κυοφορία, με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα για την ίδια και το έμβρυο.