Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Αύξηση των νεοδιαγνωσθέντων με AIDS στην Ελλάδα



Σύμφωνα με την καταγραφή των Κέντρων Πρόληψης για τον HIV «Checkpoint» τα οποία έκλεισαν τρία χρόνια δράσης και στοχευμένων παρεμβάσεων στον τομέα της πρόληψης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, παρατηρείται αύξηση των ποσοστών νέων διαγνωσθέντων με τον ιό στη χώρα μας.

Συνολικά μέσα σε τρία χρόνια έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών των δομών 20.040 ωφελούμενοι και έχουν διενεργηθεί 22.500 εξετάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στα «Checkpoint» καταγράφηκε το 2014 το 19% των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα, ενώ για το 2015 εκτιμάται πως το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 30%.

Τα «Checkpoint» ξεκίνησε τη λειτουργία του το Νοέμβριο του 2012  παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C και συμβουλευτικής για θέματα ασφαλέστερου σεξ και σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

Το Μάρτιο του 2014, λειτούργησε για πρώτη φόρα η αντίστοιχη δομή της Θεσσαλονίκης, ενώ ένα χρόνο αργότερα το ταξίδι της πρόληψης ενισχύθηκε από την Κινητή Μονάδα «Checkpoint».

Οι ωφελούμενοι των δομών εξετάζονται δωρεάν και ανώνυμα με τη μέθοδο «rapid test», που χρησιμοποιεί μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο και δίνει αξιόπιστο αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό.

Σε περίπτωση που οι εξετάσεις ανιχνεύσουν αντισώματα σε έναν από τους ιούς HIV ή HCV ή βγει αντιδρών το αυστραλιανό αντιγόνο για τον ιό HBV, τότε με τη σύμφωνη γνώμη του ωφελούμενου γίνεται διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την επιβεβαιωτική εξέταση.

Τα ποσοστά επιτυχούς διασύνδεσης ξεπερνούν το 95% του συνόλου των ωφελούμενων με αντιδρών αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «Checkpoint» αποτελούν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», σε συνεργασία με το «AidsHealthcareFoundation» (AHF), το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το οποίο παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση, εποπτεία και αξιολόγηση και το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» με κύριους χρηματοδότες τα ΕΕΑ Grants που διαχειρίζεται για την Ελλάδα το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τις εταιρείες Abbvie, Bristol-MyersSquibb, Janssen, Gilead, GlaxoSmithKline και MSD.