Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αυτό είναι το πιο ανθυγιεινό λαχανικό σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ



Αν θέλεις να χάσεις κιλά, το πρώτο που θα σκεφτείς ότι πρέπει να εντάξεις καθημερινά στη διατροφή σου είναι τα λαχανικά.

Αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Επιπλέον, τα λαχανικά ενυδατώνουν τον οργανισμό και μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» ενάντια στις ασθένειες. Περιέχουν αρκετό νερό, ελάχιστο λίπος και -τις περισσότερες φορές- λίγες θερμίδες.

Όμως, ένα άκρως γευστικό λαχανικό χαρακτηρίστηκε ως «ανθυγιεινό» από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ανθυγιεινό γιατί μακροπρόσθεμα μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 130.000 ενηλίκων, σε καθημερινή βάση, για 20 χρόνια. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές κατέγραφαν τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Κάθε δύο χρόνια, οι επιστήμονες σημείωναν ποιο είναι το βάρος τους. Το πόρισμα της έρευνας έδειξε ποια λαχανικά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση ή αύξηση του σωματικού βάρους.

Η μελέτη έδειξε ότι το πιο «ανθυγιεινό» λαχανικό -σε σύγκριση με τα υπόλοιπα που καταναλώθηκαν- είναι το καλαμπόκι. Ακολουθούν οι πατάτες και ο αρακάς. Έτσι, τα αμυλούχα λαχανικά που καταναλώνονται τακτικά, μπορούν μακροπρόθεσμα να αυξήσουν το σωματικό βάρος.

Παρά το ότι το καλαμπόκι είναι πρώτο στη λίστα με τα λαχανικά που παχαίνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ , έχει υψηλή διατροφική αξία.

Η αντιοξειδωτική του δράση προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Πλούσια πηγή φυτικών ινών και φολικού οξέος βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και της πέψης. Περιέχει βιταμίνη Ε και C και κρατά σε σταθερά επίπεδα την κακή χοληστερίνη στον οργανισμό.

Η βιταμίνη Α και η β-καροτίνη που εμπεριέχονται στο καλαμπόκι συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των οστών και του δέρματος, αλλά και της όρασης.

Το καλαμπόκι περιέχει ακόμα σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και μαγνήσιο. Ακόμα, το καλαμπόκι βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας που προκαλείται από την ανεπάρκεια βιταμινών και σιδήρου.