Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες για το πρήξιμο γύρω από τα μάτια – Τα συμπτώματαΤο πρήξιμο γύρω από τα μάτια μπορεί να είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα, ωστόσο κάποιες φορές οφείλεται σε κάτι πιο σοβαρό.

Όταν διαρκεί πάνω από 24-48 ώρες ή/και συνοδεύεται από ορισμένα άλλα συμπτώματα πρέπει να ελέγχεται από έναν οφθαλμίατρο.

 
 Στα συνοδά συμπτώματα του πρηξίματος που πρέπει να σας οδηγήσουν γρήγορα στον οφθαλμίατρο συμπεριλαμβάνονται:
  • Ο πόνος στο ένα ή και στα δύο μάτια
  • Το θόλωμα της όρασης
  • Η μείωση της οπτικής οξύτητας
  • Το να βλέπετε μαύρα σημαδάκια ή κηλίδες να «επιπλέουν» στο οπτικό σας πεδίο
  • Η αίσθηση ότι κάτι έχει μπει στο μάτι σας, το οποίο δεν βλέπετε και δεν μπορείτε να βγάλετε

Στις πιθανές αιτίες του πρηξίματος στα μάτια ή/και στα βλέφαρα συμπεριλαμβάνονται:

Επιπεφυκίτιδα

Είναι η φλεγμονή στον ιστό που επιστρώνει το εσωτερικό του βλεφάρου. Μπορεί να προκληθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια), ερεθιστικές ουσίες (π.χ. σαμπουάν, καπνό), αλλεργιογόνα. Όταν προκαλείται από παθογόνο μικροοργανισμό μπορεί να είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο.

Χαλάζιο

Είναι ένα αβλαβές, καλόηθες εξόγκωμα που εμφανίζεται στο βλέφαρο. Προκαλείται από απόφραξη ενός ή περισσότερων σμηγματογόνων αδένων.

Αλλεργία

Οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, παρουσιάζουν συχνά και πρήξιμο στα βλέφαρά τους. Το πρήξιμο μπορεί όμως και να προκληθεί ως αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα, χημικά και ερεθιστικές ουσίες.

Τραυματισμός

Αν το μάτι δεχτεί χτύπημα, θα συμπιεστεί και θα συμπτυχθεί, με συνέπεια να συγκεντρωθεί αίμα κάτω από την τραυματισμένη περιοχή. Αυτό συχνά προκαλεί πρήξιμο και αποχρωματισμό του ματιού.

Κριθαράκι

Πρόκειται για μόλυνση σε θύλακο βλεφαρίδας ή στον δακρυϊκό αδένα.

Προκαλεί κόκκινο εξόγκωμα στην εσωτερική (ρινική) πλευρά ή κατά μήκος του βλεφάρου, με αποτέλεσμα να μοιάζει το βλέφαρο πρησμένο.

Νόσος Graves

Είναι μία αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς αδένα, που αποτελεί τη συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού. Οδηγεί συχνά σε διόγκωση του αδένα. Μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αν και είναι επτά φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της είναι οι οφθαλμικές εκδηλώσεις.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των πασχόντων εκδηλώνουν οφθαλμικά προβλήματα, όπως η φλεγμονή και (σπανιότερα) η προβολή του οφθαλμικού βολβού (εξοφθαλμισμός) που παρατηρείται σε περίπου έναν στους τρεις ασθενείς.