Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 -

Το άτμισμα μπορεί να βλάπτει τους πνεύμονες των νέων όσο και το κάπνισμα



Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που συνέκρινε τη φυσική κατάσταση νέων οι οποίοι κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα με εκείνη συνομηλίκων τους που κάπνιζαν συμβατικά, το άτμισμα βλάπτει τους πνεύμονες των νέων ανθρώπων όσο και το κάπνισμα.

Όπως έδειξε και οι δύο ομάδες είχαν υποδεέστερη φυσική κατάσταση απ’ ό,τι συνομήλικοί τους οι οποίοι δεν κάπνιζαν καθόλου.

 

Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε αυτά που υποδηλώνουν ότι και το άτμισμα μπορεί να βλάπτει την υγεία, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS 2024). Συμμετείχαν 60 νεαροί (20άρηδες) εθελοντές. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε σπιρομέτρηση, που έδειξε ότι είχαν φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία.

Οι 20 δεν κάπνιζαν καθόλου. Άλλοι τόσοι κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα επί τουλάχιστον 2 χρόνια. Οι υπόλοιποι κάπνιζαν συμβατικά τσιγάρα επί τουλάχιστον 2 χρόνια.

Όλοι τους κλήθηκαν να κάνουν στατική ποδηλασία. Στη διάρκειά της καταγράφονταν οι αντιδράσεις της καρδιάς, των πνευμόνων και των μυών τους. Η άσκηση συνεχίστηκε έως ότου έφτασαν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Υποβλήθηκαν επίσης σε αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα για να αναλυθεί και η λειτουργία των αρτηριών τους.

Τα ευρήματα

Η μέγιστη αερόβια ικανότητα των νέων που κάπνιζαν ή άτμιζαν ήταν παραπλήσια. Κατά μέσον όρο ήταν 186 και 184 watts, αντιστοίχως. Ήταν όμως υποδεέστερη εκείνης των νέων που δεν κάπνιζαν καθόλου (226 watts).

Η μέγιστη αερόβια ικανότητα είναι δείκτης της μέγιστης σωματικής άσκησης που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος.

Σε αυτό το μέγιστο επίπεδο, οι νέοι που κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα ή συμβατικά είχαν επίσης μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου. Κατά μέσον όρο ήταν 2,7 και 2,6 λίτρα το λεπτό, αντιστοίχως. Ωστόσο στους νέους που δεν κάπνιζαν, η πρόσληψη οξυγόνου στο μέγιστο επίπεδο ήταν 3 λίτρα το λεπτό.

Οι νέοι που κάπνιζαν ή άτμιζαν είχαν ενδείξεις ότι τα αιμοφόρα αγγεία τους δεν λειτουργούσαν τόσο καλά όσο των μη καπνιζόντων. Επιπλέον:

  • Λαχάνιαζαν περισσότερο
  • Παρουσίαζαν εντονότερη κόπωση των ποδιών
  • Είχαν υψηλότερα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα τους πριν καν φτάσουν στο μέγιστο επίπεδο άσκησης (τα επίπεδα γαλακτικού οξέος αποτελούν δείκτη της μυϊκής κόπωσης)

Τι σημαίνουν τα ευρήματα

Τη μελέτη παρουσίασε στο συνέδριο λέκτορας Καρδιοαναπνευστικής Φυσιολογίας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Όπως είπε, προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σχετίζονται με φλεγμονή και βλάβες των πνευμόνων. Σχετίζονται επίσης με επιβλαβείς αλλοιώσεις στα αιμοφόρα αγγεία.

«Αν και μερικές μελέτες υποδηλώνουν ότι το άτμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση ή τη διακοπή του καπνίσματος, δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί μακροπρόθεσμα στον οργανισμό μας», πρόσθεσε.

Στην παρούσα μελέτη, οι νεαροί που κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα και εκείνοι που κάπνιζαν συμβατικά δεν είχαν εμφανείς ενδείξεις πνευμονικής βλάβης. Ωστόσο «είχαν σημαντικές διαφορές στο πόσο καλά ανταπεξέρχονταν στην άσκηση», τόνισε ο ειδικός. «Ανέπνεαν εντονότερα και πιο δύσκολα. Οι μύες τους κουράζονταν περισσότερο και γενικότερα είχαν λιγότερο καλή φυσική κατάσταση».

Υπό αυτή την έννοια, «η μελέτη μας υποδηλώνει ότι το άτμισμα δεν είναι καλύτερο από το κάπνισμα», κατέληξε.

Το εφετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας διεξάγεται 7-11 Σεπτεμβρίου 2024 στη Βιέννη. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση.