Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 -
Rain showers

17 °C

Σήμερα, 13. Ιουνίου 2021

Ανεμβολίαστοι οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού κατά της γρίπηςΧαμηλή παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη τόσο του πληθυσμού, όσο και των επαγγελματιών υγείας για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Το κυριότερο πρόβλημα όμως, είναι ότι παραμένουν ανεμβολίαστες οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και ιδίως τα παιδιά.

Φέτος ο ιός είναι ο Η3Ν2, όμως από τα εμβόλια καλύπτεται και ο Η1Ν1 και ο ιός της γρίπης τύπου Β.

Τα δεδομένα αυτά ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ΚΕΕΛΠΝΟ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο πρόεδρος του Οργανισμού καθ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος.

Οι ομιλητές, επεσήμαναν την επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων στη χώρα, σημειώνοντας πως ήδη 18.000 δόσεις έχουν διατεθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ δωρεάν από δύο παρασκευάστριες εταιρίες για τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας.

Όπως τονίσθηκε, φέτος έχει εμβολιαστεί το 10% των υγειονομικών και ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 20%.

Για την αύξηση του εμβολιασμού μάλιστα, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δημιουργήσει "Κάρτα Εμβολιασμού", η οποία θα είναι ατομική και θα είναι διαθέσιμη σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα περιστατικό γρίπης για φέτος, αν και στις ΗΠΑ αναμένεται να χάσουν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης περίπου 40.000 άνθρωποι. Ο φετινός τύπος της νόσου είναι ο Η3Ν2. και συμπεριλαμβάνεται στο φετινό εμβόλιο, μαζί με τον Η1Ν1 και τον τύπο Β.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε αναφορά στις κλειστές κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς 80 γιατροί και νοσηλευτές δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον παρά την επιλογή τους, με αποτέλεσμα να αναμένεται επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς από τις 200 κενές ΜΕΘ, συνολικά έχουν καλυφθεί μόλις οι 50.