Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αιτίες και φυσικές θεραπείες για τις σακούλες κάτω από τα μάτια



Συνήθως συσχετίζουμε τις σακούλες κάτω από τα μάτια με την κούραση, όμως στην πραγματικότητα φανερώνουν κάποιες ελλείψεις στον οργανισμό. Μάθετε γιατί έχετε σακούλες κάτω από τα μάτια καθώς και φυσικούς τρόπους για να τις αντιμετωπίσετε στο παρακάτω άρθρο.

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια μπορεί να σας κάνουν να δείχνετε άρρωστοι και κουρασμένοι.

Όμως σε τι οφείλονται οι σακούλες κάτω από τα μάτια και πώς μπορείτε να προλάβετε την εμφάνισή τους;

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εμφάνιση. Αποτελούν επίσης ένδειξη του πόσο καλά λειτουργούν τα όργανά σας.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα δύο είδη στα οποία ανήκουν οι σακούλες κάτω από τα μάτια καθώς και για φυσικές μεθόδους αντιμετώπισής τους.

Κάντε το πρόσωπό σας πιο όμορφο και βελτιώστε ταυτόχρονα την υγεία σας.

Τι είναι οι σακούλες κάτω από τα μάτια;

Αρχικά πρέπει να διαπιστώσετε αν οι σακούλες κάτω από τα μάτια σας οφείλονται σε πρήξιμο ή απλώς σε σκούρο δέρμα.

Αυτό θα προσδιορίσει το είδος της θεραπείας που θα εφαρμόσετε και το όργανο το οποίο θα πρέπει να φροντίσετε ιδιαίτερα. Όμως υπάρχουν θεραπείες που είναι αποτελεσματικές για όλες τις σακούλες κάτω από τα μάτια, τις οποίες θα παρουσιάσουμε στο τέλος του άρθρου.

Είναι επίσης σημαντικό να διαπιστώσετε αν οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι μόνιμες ή απλώς εμφανίζονται ορισμένες μέρες, για παράδειγμα όταν παρατρώτε βαριές τροφές ή όταν παραπίνετε.

Το να προσέξετε πότε εμφανίζονται οι σακούλες κάτω από τα μάτια θα σας βοηθήσει να τις προλάβετε και να τις αντιμετωπίσετε σωστά.

Πρησμένες σακούλες κάτω από τα μάτια

Αν οι σακούλες κάτω από τα μάτια μοιάζουν πρησμένες και το ίδιο ισχύει και για τα βλέφαρά σας, πιθανώς υπάρχει κατακράτηση υγρών και επομένως τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει περιστασιακά, όπως μετά από ένα υπερβολικά αλμυρό βραδινό γεύμα ή να πρόκειται για κάτι χρόνιο λόγω προβλήματος στα νεφρά.

Αν πιέσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια, θα διαπιστώσετε αν υπάρχει υγρό από κάτω, αφού το πρήξιμο θα εξαφανιστεί για ένα δευτερόλεπτο και μετά θα επανέλθει.

 

Θεραπεία για τα νεφρά σας

Για να μειώσετε τις πρησμένες σακούλες κάτω από τα μάτια και να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Εφαρμόστε χρησιμοποιημένα φακελάκια πράσινου τσαγιού στο εξωτερικό των ματιών σας. Μπορείτε να τα βάλετε προηγουμένως στην κατάψυξη για να αξιοποιήσετε και τις ωφέλειες του κρύου.
Ξεκουραστείτε για λίγο με τα μάτια σας κλειστά και τα κρύα φακελάκια του πράσινου τσαγιού από πάνω τους.
Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε φέτες ωμής πατάτας ή αγγουριού για το ίδιο αποτέλεσμα.
Παράλληλα φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό, τουλάχιστον οχτώ ποτήρια τη μέρα, εκτός γευμάτων.
Για να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών, πίνετε ζωμό κρεμμυδιού και σέλινου καθώς και εγχύματα από πικραλίδα και κολλιτσίδα.
Αν πονάτε στο κάτω μέρος της πλάτης σας, μπορείτε να θερμάνετε την περιοχή μισή ώρα πριν πάτε για ύπνο με ένα θερμαντικό έμπλαστρο ή μια θερμοφόρα.

Σκούροι κύκλοι γύρω από τα μάτια

Το άλλο είδος στο οποίο ανήκουν οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι οι μαύροι κύκλοι, που μπορεί να είναι προς το μπλε, το καφέ ή ακόμα και το μαύρο χρώμα και δείχνουν προβλήματα με το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη.

Οι κύκλοι αυτοί μπορούν να καλυφθούν με λίγο μακιγιάζ, όμως αυτό δεν αντιμετωπίζει το βαθύτερο πρόβλημα υγείας.

Θεραπεία για το συκώτι σας

Για να βελτιώσετε τη λειτουργία του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με τον χυμό μισού λεμονιού.
Να αποφεύγετε τα ανθυγιεινά λιπαρά όπως τις τηγανιτές τροφές, τα εμπορικά είδη αρτοποιίας, τη μαργαρίνη και τα αλλαντικά.
Να τρώτε το βραδινό σας γεύμα νωρίς και να φροντίζετε να είναι ελαφρύ.
Να αφαιρέσετε τελείως τη λευκή ζάχαρη από τη διατροφή σας και στη θέση της να χρησιμοποιείτε μέλι, στέβια, αγαύη, κ.λπ..
Μείνετε μακριά από τοξικές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνεύματος.
Πριν πάτε για ύπνο, να πίνετε έγχυμα από πικρά φαρμακευτικά φυτά (αγκινάρα, μπόλντο, πικραλίδα, γαϊδουράγκαθο). Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε αυτά τα βότανα σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.
Κάθε βράδυ, βάλτε μερικές σταγόνες έλαιο κυνόροδου γύρω από τα μάτια σας κάνοντας απαλό μασάζ. Το έλαιο αυτό περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και αναζωογονεί.

Άλλες θεραπείες

Μερικές αρχαίες φυσικές θεραπείες μπορεί να φανούν πολύ αποτελεσματικές για να μειώσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια, τόσο τις πρησμένες όσο και τις σκουρόχρωμες.

Πρόκειται για τις εξής:

Αφού πλύνετε το πρόσωπό σας και πριν βάλετε ενυδατική κρέμα, απλώστε μια τονωτική λοσιόν προσώπου από δεντρολίβανο, τριαντάφυλλο ή αμαμηλίδα.
Φροντίστε ιδιαίτερα την περιοχή γύρω από τα μάτια σας χρησιμοποιώντας αντηλιακό και φορώντας γυαλιά ηλίου.
Επιπλέον, συνιστούμε να μάθετε μερικές απλές τεχνικές αυτομασάζ.
Να κοιμάστε πάντα με καλό μαξιλάρι, επειδή το ύψος του θα βοηθήσει στην πρόληψη της κατακράτησης υγρών στο πρόσωπό σας.
Κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι καλή ιδέα να περνάτε λίγη ώρα με το κεφάλι προς τα κάτω για να συνεισφέρετε στην καλή κυκλοφορία του αίματος σε αυτό.