Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Αισιοδοξία για νέα θεραπεία που καταστρέφει στον ιό του AIDS



Θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός μέχρι να βρεθεί εμβόλιο που να προφυλάσσει από AIDS. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, το αισιόδοξο σε ό,τι αφορά τη θεραπεία των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV είναι μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, η οποία καταστρέφει τον ιό. Τα παραπάνω επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος, καθηγητής μικροβιολογίας στο ΑΠΘ, Νικόλαος Μαλισιόβας, με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαλισιόβας, η νέα θεραπευτική προσέγγιση, η οποία εφαρμόστηκε πρόσφατα σε έναν μόνο ασθενή στην Αγγλία, είναι ένας συνδυασμός εμβολίου, που βοηθάει τον οργανισμό να αναγνωρίσει τις "δεξαμενές" του ιού σε λανθάνουσα κατάσταση, με ένα φάρμακο που ενεργοποιεί τον ιό και τον εξολοθρεύει. Παράλληλα επισήμανε ότι οι δοκιμές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης, θα πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να καταλήξουν οι επιστήμονες σε συμπεράσματα και να κυκλοφορήσει στην αγορά.

«Με την αντιρετροϊκή αγωγή που χορηγείται σήμερα επιτυγχάνεται ελάττωση του ιικού φορτίου και ο ιός HIV δεν εξαφανίζεται αλλά παραμένει σε λανθάνουσα μορφή σε "δεξαμενές" που υπάρχουν στα άδυτα του οργανισμού. Η νέα θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει την ενεργοποίηση του ιού που βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή και στην εξόντωσή του» εξήγησε ο κ. Μαλισιόβας.

Σε ό,τι αφορά τις δοκιμές για τη δημιουργία εμβολίου που προφυλάσσει από τον ιό HIV επισήμανε ότι θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος για να έχουν αποτελέσματα, διότι ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς.