Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

4 συνήθειες που καταστρέφουν το συκώτι



 

Το συκώτι ή ήπαρ, είναι όργανο του ανθρώπινου σώματος, το οποίο βρίσκεται στο δεξιό και άνω μέρος της κοιλίας, και επεκτείνεται και στο κεντρικό και άνω μέρος της κοιλιάς, που ονομάζεται επιγάστριο. Έχει πολύ σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και επιτελεί πολλές λειτουργίες. Μερικές από αυτές είναι: η απομάκρυνση τοξικών ουσιών, καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων, σύνθεση πρωτεϊνών κτλ. Για να επιτελέσει όμως αυτό το θαυμαστό όργανο τον ρόλο του, πρέπει να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε. Για να το καταφέρουμε αυτό, οφείλουμε να κόψουμε τις κακές συνήθειες που το καταστρέφουν.

υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι μία από τις γνωστότερες συνήθειες που οδηγούν στην καταστροφή του συκωτιού μας. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ακριβή ποσότητα και συχνότητα αλκοόλ που προκαλεί προβλήματα στο συκώτι. Ωστόσο, όσο πιο συχνά κάνουμε κατάχρηση αλκοόλ, τόσο πιο επικίνδυνο είναι. Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο συκώτι, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι ολοκληρωτικά αναστρέψιμες. Κάποιες από αυτές είναι η κίρρωση και η αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

 Κρατάμε τα ούρα μας

Ακούγεται αρκετά περίεργο, κι όμως με το να κρατάμε για πολλές ώρες τα ούρα μας – ειδικότερα μετά τον ύπνο – δεν καταφέρνουμε τίποτα, παρά μόνο να ασκούμε τεράστια πίεση στο συκώτι μας αλλά και στα νεφρά μας.

 Κακή διατροφή

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή μας όπως είναι: το stress, το άγχος, η έλλειψη χρόνου κτλ. Όμως, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή μας και να μην αρκούμαστε στο junk food και στα ανθυγιεινά φαγητά. Με την συνεχής και καθημερινή κατανάλωση ανθυγιεινών φαγητό, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουμε μη αλκοολική λιπώδης νόσο του ήπατος, δηλαδή να συσσωρευτεί λίπος στο συκώτι που δεν οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

 Η αποχή από τη γυμναστική

Όπως προαναφέρθηκε, το συκώτι έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία διαφόρων ουσιών, μεταξύ αυτών και των τροφών. Η άσκηση κάνει το σώμα μας πιο αποτελεσματικό στην αξιοποίηση των υδατανθράκων, μειώνοντας στο ελάχιστο τις ποσότητες που αποθηκεύονται στο ήπαρ έπειτα από μια περίοδο συχνής κατανάλωσης παχυντικών τροφών ή αλκοόλ. Γι’αυτό λοιπόν, η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη.

Οι λειτουργίες που εκτελεί το συκώτι είναι ουσιαστικές για την υγεία και γι’αυτό μερικές φορές, κάποιες συνήθειες που δεν τις θεωρούμε τόσο βλαβερές, μπορεί να έχουν άμεσες συνέπειες. Γι’αυτό λοιπόν, οφείλουμε να το προσέχουμε, κάνοντας μια υγιή ζωή.