Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τεχνικό πρόβλημα και στο σκάφος Juno της NASA στον Δία



Δεν ήταν μια καλή μέρα για τις διαστημικές αποστολές. Μετά τα προβλήματα με την ευρω-ρωσική διαστημοσυσκευή «Σκιαπαρέλι», που παραμένει σιωπηλή και παραμένει άγνωστο αν όντως έφθασε σώα στον 'Αρη και λειτουργεί κανονικά, η NASA ανακοίνωσε ότι το σκάφος της Juno, που κινείται σε τροχιά γύρω από τον Δία, αντιμετώπισε απροσδιόριστο τεχνικό πρόβλημα χθες το βράδυ.

Αυτό είχε ως συνέπεια, ο υπολογιστής του σκάφους να τεθεί προσωρινά εκτός κανονικής λειτουργίας (σε κατάσταση «ασφαλούς λειτουργίας» safe mode), με αποτέλεσμα να απενεργοποιηθούν η κάμερα και τα επιστημονικά όργανα, 13 μόνο ώρες πριν το Juno κάνει ένα κοντινό πέρασμα από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Χάθηκαν έτσι, σε αυτό το κρίσιμο διάστημα, πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα που θα είχαν προκύψει από τις παρατηρήσεις.

Πάντως, η NASA έκανε γνωστό ότι ο υπολογιστής του σκάφους έκανε κανονική επανεκκίνηση και το Juno είναι «υγιές». Η αιτία του προβλήματος στον υπολογιστή διερευνάται. Το επόμενο κοντινό πέρασμα από το Δία θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ένα άλλο άσχετο πρόβλημα (σε δύο βαλβίδες του συστήματος προώθησης), το οποίο είχε ανάγκασε την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία να μην δώσει εντολή στο σκάφος να κινηθεί σε πιο κοντινή τροχιά γύρω από τον Δία, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί (η τροχιά 53 ημερών να συντομευθεί σε μια τροχιά 14 ημερών). Και αυτό το πρόβλημα βρίσκεται υπό διερεύνηση.