Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τα νέα σχέδια της NASA - Ποιες είναι οι αποστολές εξερεύνησης;



Η NASA ανακοίνωσε ότι, από ένα μεγάλο πακέτο προτάσεων για νέες αποστολές εξερεύνησης καθώς και για προγράμματα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών που είχαν κατατεθεί στην υπηρεσία, επέλεξε τελικά τέσσερις από αυτές.

Οι προτάσεις αυτές θα μπουν τώρα στην φάση της κοστολόγησης για να αποφασιστεί αν θα πάρουν τελικά το πράσινο φως για την υλοποίησή τους. 

Comet Astrobiology Exploration Sample Return (CAESAR)

Η αποστολή Caesar θα προσπαθήσει να συλλέξει και να επιστρέψει στην Γη δείγματα του κομήτη 67/P τον οποίο εξερεύνησε με επιτυχία η αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Rosetta.

Η μελέτη δειγμάτων στα εργαστήρια της Γης θα φωτίσουν περισσότερο την προέλευση και καταγωγή όχι μόνο του κομήτη αλλά και του ηλιακού μας συστήματος.

Dragonfly

H αποστολή Dragonfly θα στείλει drones στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση ανάλογη με αυτή που είχε η Γη στην βρεφική της ηλικία. Ανάμεσα στα άλλα έχουν εντοπιστεί θάλασσες και λίμνες υδρογονανθράκων. 

Τα drones θα εξερευνήσουν τον Τιτάνα με κύριο στόχο την αναζήτηση σημείων στα οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αρχικά βάσεις και αργότερα αποικίες.

Κάποιοι ειδικοί πρόσφατα υποστήριξαν ότι μπορούν στον Τιτάνα να δημιουργηθούν μεγάλες αποικίες, η λειτουργία και βιωσιμότητας των οποίων θα στηρίζεται στον αστείρευτο πλούτο υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τους θιασώτες αυτής της ιδέας, ο Τιτάνας μπορεί να φιλοξενήσει 300 εκατ. ανθρώπους.

Enceladus Life Signatures and Habitability (ELSAH)

Το πρόγραμμα ELSAH θα αναπτύξει τεχνολογίες και μεθόδους που θα επιτρέψουν τον εντοπισμό ζωής στον Εγκέλαδο, τον παγωμένο δορυφόρο του Κρόνου.

Η αποστολή Cassini εντόπισε στο εσωτερικό του Εγκέλαδου την ύπαρξη ενός ωκεανού ο οποίος σύμφωνα με μια σειρά από μελέτες που έχουν γίνει με βάση τα ευρήματα που συνέλεξε το σκάφος της αποστολής μοιάζει να είναι φιλικός στην παρουσία της ζωής. 

Venus In situ Composition Investigations (VICI)

Το πρόγραμμα ELSAH θα αναπτύξει κάμερες και άλλα όργανα παρατήρησης και ανάλυσης της Αφροδίτης.

Στην Αφροδίτη επικρατούν ακραίες γεωατμοσφαιρικές συνθήκες και απαιτούνται νέα εργαλεία και όργανα που θα μπορούν να αντέξουν σε αυτές για να πραγματοποιούνται έρευνες που θα διαρκούν μεγάλα χρονικά διαστήματα.