Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Σκάνδαλο Facebook: Παραιτήθηκε ο CEO της Cambridge Analytica



Στον απόηχο του μεγάλου σκανδάλου με το Facebook, ο CEO της Cambridge Analytica, Αλεξάντερ Τάιλερ, παραιτήθηκε, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Σύμφωνα με την Cambridge Analytica, ο Τάιλερ δεν θα εγκαταλείψει την εταιρεία αλλά θ αναλάβει τη θέση του υπεύθυνου δεδομένων.

Το χρονικό του σκανδάλου

Όλα άρχισαν από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις εφημερίδες New York Times και Observer. Τα στοιχεία «είδαν» το φως της δημοσιότητας στις 17 Μαρτίου 2018. Σύμφωνα με αυτά, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica συγκέντρωσε, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook (σ.σ. αριθμός που αυξήθηκε σήμερα) αναπτύσσοντας τεχνικές υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο, η Facebook Inc. ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της με την Cambridge Analytica αφού διαπίστωσε παραβίαση της πολιτικής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η Facebook διέκοψε την πρόσβαση τόσο της Cambridge Analytica, όσο και της μητρικής Strategic Communication Laboratories (SCL), αλλά και του Αλεξάντρ Κόγκαν, ψυχολόγου ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και του Κρίστοφερ Γουίλι, επικεφαλής της εταιρείας Eunoia Technologies και πρώην υπαλλήλου της Cambridge Analytica, που εμπλέκονται στην επιχείρηση παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Η γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας έπειτα από τη δημοσίευση των πληροφοριών αυτών.