Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

H Apple κλείνει το κενό ασφαλείας του iPhone και μαζί την πόρτα σε χάκερ και διωκτικές αρχές



Το πολυσυζητημένο κενό ασφαλείας των iPhone, το οποίο θεωρητικά έδινε πρόσβαση στους hackers, αλλά και στις διωκτικές αρχές, αποφάσισε να κλείσει οριστικά η Apple. Το πρόβλημα που φέρεται να λύνει ο τεχνολογικός κολοσσός σχετίζεται με την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση μέσω της θύρας USB του iPhone.

Μένει βέβαια να αποδειχθεί στην πράξη αν το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσω της προτεινόμενης αλλαγής στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις όλων των συσκευών. Οι αναλυτές θεωρούν ήδη ότι η ζωή των hackers και των crackers θα γίνει μεν πιο δύσκολη, αλλά η αλλαγή αυτή πιθανότατα θα δεν θα καταστήσει αδύνατη την παραβίαση των συσκευών.

Επηρεάζονται και οι διωκτικές αρχές

Αρκετοί επισημαίνουν επίσης το γεγονός ότι εκτός από τους κακόβουλους, η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει και τις διωκτικές αρχές. Μέχρι τώρα οι αστυνομικές αρχές στις ΗΠΑ και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε πολυάριθμες χώρες έχουν ζητήσει το ξεκλείδωμα των συσκευών υπόπτων. Λόγω των επίμονων αρνήσεων της Apple, φημολογείται ότι έχουν προχωρήσει σε ξεκλείδωμα «δια της πλαγίας οδού».

Οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ έχουν πολυετή διαμάχη γι’ αυτό το θέμα με τους κατασκευαστές κινητών και tablets, αλλά ειδικά με την Apple η αντιπαράθεση είναι έντονη. Θεωρώντας μάλιστα ότι σε αρκετές περιπτώσεις το περιεχόμενο των συσκευών των υπόπτων είναι ζωτικής σημασίας για τις αστυνομικές έρευνες, συνεχίζουν να πιέζουν την εταιρεία – χωρίς αποτέλεσμα έως τώρα. Οι ιθύνοντες της Apple, πάντως, ισχυρίζονται ότι η νέα αυτή αλλαγή στην υποδομή των κινητών τους δεν έχει σκοπό να εμποδίσει τις αστυνομικές αρχές.

Η υπόθεση του San Bernardino

Το σημαντικότερο και δραματικότερο μέχρι σήμερα επεισόδιο στο σίριαλ μεταξύ της Apple και των αρχών διαδραματίστηκε το 2016 στον απόηχο του τραγικού συμβάντος στο San Bernardino. Υπενθυμίζουμε, ότι τον Δεκέμβριο του 2015 ένα ζευγάρι αραβικής καταγωγής εισέβαλε ένοπλο σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή, και στη συνέχεια σκότωσε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρά άλλους 21.

Στο πλαίσιο των ερευνών, το FBI ζήτησε με κάθε τρόπο από την Apple να συνδράμει στο ξεκλείδωμα του iPhone του δράστη, αλλά η εταιρεία δεν αποδέχτηκε τα απανωτά αιτήματα. Η εταιρεία συνέχισε να αρνείται την τεχνική βοήθεια ακόμη και μετά τη σχετική δικαστική απόφαση. Το γεγονός ότι οι ομοσπονδιακές αρχές απέκτησαν τελικά πρόσβαση στη συσκευή, μας υποχρεώνει να υποθέσουμε ότι κάποιος χάκερ (εντός ή εκτός της υπηρεσίας) ανέλαβε το «σπάσιμο» της. Ουδέποτε, βέβαια, οι αρχές σχολίασαν τον τρόπο που απέκτησαν πρόσβαση.

Παρότι έκτοτε έχουν καταγραφεί πολυάριθμα αντίστοιχα αιτήματα, η Apple επιμένει να διατηρεί την προστασία του smartphone και κατ’ επέκταση των δεδομένων των χρηστών της. Με τη νέα κίνησή της πάντως, θα κάνει την προστασία αυτή ακόμη πιο ισχυρή. Όπως τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας, οι ενέργειές τους δεν βλάπτουν τις προσπάθειες επιβολής του νόμου, αλλά στοχεύουν στον σεβασμό και τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των καταναλωτών.

«Ενδυναμώνουμε διαρκώς το επίπεδο ασφαλείας όλων των προϊόντων της Apple, με στόχο να βοηθήσουμε τους πελάτες να αποκρούσουν τους hackers, τους επίδοξους υποκλοπείς της ταυτότητας και των άλλων στοιχείων, όπως και να εμποδίσουμε όσους στοχεύουν να υφαρπάξουν τα προσωπικά τους δεδομένα», αναφέρει η σχετική δήλωση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το κλείσιμο αυτού του κενού ασφαλείας θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Apple και τις αρχές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο.