Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Facebook και Instagram θα «μπλοκάρουν» τα παιδιά κάτω των 13 ετών



Αυστηρά μέτρα ενάντια στους ανήλικους χρήστες που διαθέτουν λογαριασμό στα social media αποφάσισαν να λάβουν Facebook και Instagram.   

Οι διαχειριστές των δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλέον την δυνατότητα να κλειδώνουν οποιονδήποτε λογαριασμό υποψιάζονται πως ανήκει σε άτομο ηλικίας κάτω των 13 ετών. 

Οι μπλοκαρισμένοι χρήστες θα καλούνται να αποδείξουν την ηλικία τους μέσω επίσημης φωτογραφίας ταυτότητας, που έχει εκδοθεί από το κράτος.    

Μέχρι τώρα, οι διαχειριστές μπορούσαν μόνο να ερευνήσουν λογαριασμούς σε περίπτωση που υπήρχαν συγκεκριμένες αναφορές πως ενδεχομένως ανήκουν σε παιδιά και τις οποίες έπρεπε να έχουν κάνει άλλοι χρήστες του Facebook και του Instagram.    

Η αλλαγή έρχεται μετά από ένα ντοκιμαντέρ του Channel 4 που αποκάλυψε πως την ισχύουσα πολιτική των δύο μέσων και πώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι ουσιαστικά μέχρι σήμερα έκαναν τα «στραβά μάτια» όταν κάποιος χρήστης ήταν κάτω των 13 ετών, παρόλο που οι κανόνες το απαγορεύουν ρητά.   

Συγκεκριμένα αναφέρεται ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία λογαριασμού, ο χρήστης να είναι άνω των 13 ετών, κάτι που εφαρμόζεται ελάχιστα καθώς οι δυο πλατφόρμες απλώς ζητούν ημερομηνία γέννησης αλλά όχι επιβεβαίωση, οπότε ο καθένας μπορεί να συμπληρώσει ό,τι θέλει. Αυτό ακριβώς το «παραθυράκι» είναι που δίνει κιόλας τη δυνατότητα σε παιδιά κάτω των 13 ετών να κάνουν λογαριασμό.   

 Με πληροφορίες από Techrunch