Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 -

Εταιρεία στην Καλιφόρνια παράγει σοκολάτα χωρίς κακάο



Νεοσύστατη εταιρεία στην Καλιφόρνια παράγει σοκολάτα χωρίς κακάο, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει 52 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές.

Η σοκολάτα της Voyage Foods παρασκευάζεται με αναμεμειγμένα φυτικά έλαια, ζάχαρη, σπόρους σταφυλιού και πρωτεΐνη ηλίανθου.

 
 Παράγει επίσης ένα άλειμμα χωρίς φιστίκια με ένα μείγμα σπόρων, ζάχαρης, οσπρίων και φοινικέλαιου, καθώς επίσης και ένα άλειμμα τύπου Nutella χωρίς φουντούκια και καφέ χωρίς φασόλια.

«Εναλλακτική» σοκολάτα

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Adam Maxwell, βλέπει μια ευκαιρία καθώς αυξάνεται η ζήτηση για βασικά προϊόντα όπως οι κόκκοι καφέ και το κακάο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα διαταράσσουν την παραγωγή, καθιστώντας τα πιο σπάνια.

Τα εναλλακτικά προϊόντα καφέ και κακάο θα βοηθήσουν να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, δήλωσε ο Maxwell σε συνέντευξή του, με τα υποκατάστατα να γίνονται «ένα ουσιαστικό ποσοστό αυτών των παγκόσμιων εμπορευμάτων καθώς ο κόσμος εξελίσσεται».

Πρόσθεσε ότι τα προϊόντα Voyage είναι πιο περιβαλλοντικά βιώσιμα από τα πραγματικά και δήλωσε ότι η εταιρεία στοχεύει να τα πουλήσει σε εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών τροφίμων ως υποκατάστατα των συστατικών.

Τα προϊόντα της Voyage Foods έφτασαν στη Walmart πέρυσι και ο Maxwell λέει ότι οι πωλήσεις αυξάνονται κάθε μήνα.

Η Rudi’s Rocky Mountain Bakery, ένας κατασκευαστής ψωμιών χωρίς γλουτένη και σάντουιτς πρωινού με έδρα το Boulder του Κολοράντο, πρόκειται να λανσάρει τη δική της εκδοχή των σάντουιτς Uncrustables της JM Smucker, που σημείωσαν τεράστια επιτυχία, χρησιμοποιώντας το spread χωρίς φυστίκια της Voyage.

Επικεφαλής του γύρου χρηματοδότησης ήταν οι Level One Fund και Horizons Ventures, ενώ συμμετείχαν επίσης οι SOSV, Nimble Partners και Collaborative Fund, σημειώνει το Bloomberg. Η εταιρεία έχει πλέον συγκεντρώσει συνολικά 94 εκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικές επενδύσεις. Η επένδυση ακολουθεί μια συνεργασία διανομής της Voyage Foods με τον αγροτικό κολοσσό Cargill. Η Voyage κατασκευάζει μια εγκατάσταση 300.000 τετραγωνικών ποδιών στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ καθώς επεκτείνει την επιχείρησή της.

Η Cargill, η οποία είναι σημαντικός παίκτης στον τομέα του κακάο, υποστηρίζει ότι η Voyage «προσφέρει πιο σταθερή τιμολόγηση και εξάρτηση από πρώτες ύλες που υπόκεινται λιγότερο στην αστάθεια της αγοράς», σύμφωνα με την Anne Mertens-Hoyng, διευθύντρια της Cargill για τα γλυκίσματα σοκολάτας και το παγωτό.

Yποκατάστατα κακάο

Ενώ τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος δεν έχουν ακόμη κερδίσει τους καταναλωτές και τα κυτταρικά υποκατάστατα αποδεικνύονται ακριβά και δύσκολα στην παρασκευή τους, τα υποκατάστατα κακάο θα μπορούσαν να έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, δήλωσε ο Gil Horsky, ιδρυτικός εταίρος της Flora Ventures και πρώην επικεφαλής του βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της Mondelez International.

Σε αντίθεση με το κρέας, η τιμή του κακάο γίνεται τόσο υψηλή που υπάρχει η ευκαιρία για ένα υποκατάστατο να κοστίζει στην πραγματικότητα λιγότερο, είπε. Η σοκολάτα είναι επίσης απλούστερη σαν υλικό από το κρέας και ευκολότερη στη μίμηση, ενώ η ιδέα δεν είναι να αντικατασταθεί πλήρως η σοκολάτα, αλλά απλώς να καλυφθεί το κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, δήλωσε ο Horsky. Η Flora δεν έχει ακόμη επενδύσει σε μια εναλλακτική λύση σοκολάτας, αλλά ο Horsky δήλωσε ότι ελπίζει να το κάνει σύντομα.

Η Voyage δεν είναι η μόνη νεοσύστατη επιχείρηση που δημιουργεί προϊόντα υποκατάστατος σοκολάτας. Η Foreverland με έδρα την Ιταλία χρησιμοποιεί χαρουπόμελο ως υποκατάστατο, ενώ η WNWN Food Labs του Λονδίνου πωλεί σοκολάτες χωρίς κακάο και η Celleste Bio του Ισραήλ χρησιμοποιεί τεχνολογία κυτταροκαλλιέργειας για την παραγωγή σκόνης κακάο και βουτύρου κακάο.