Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Επιστημονικό πρόγραμμα «αποκλεισμού» του ήλιου - Πως συνδέεται με τον Μ.Γκέιτς



Σύμφωνα με αυτή ο μεγιστάνας της Microsoft χρηματοδοτεί ένα επιστημονικό πρόγραμμα που έχει ως σκοπό να αποκλείσει τον ήλιο.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Stratospheric Controlled Disturbance Experiment» ή πιο γνωστό ως SCoPEx και διεξάγεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, η λύση που μελετάται είναι ο ψεκασμός τόνων ανθρακικού ασβεστίου στην ατμόσφαιρα. «Το SCoPEx, είναι ένα επιστημονικό πείραμα που προσπαθεί να κατανοήσει, πώς τα αερολύματα της στρατόσφαιρας, μπορεί να σχετίζονται με την ηλιακή γεωμηχανική».

Η Σουηδία και το μπαλόνι με τον επιστημονικό εξοπλισμό

Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο κοντά στην πόλη Kiruna στη Σουηδία. Με τη βοήθεια ενός διαστημικού σουηδικού γραφείου έχουν συμφωνήσει να υψωθεί ένα μπαλόνι σε ύψος 20 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, που θα μεταφέρει επιστημονικό εξοπλισμό.

Το μπαλόνι δεν θα ψεκάσει ανθρακικό ασβέστιο, αλλά θα λειτουργήσει ως δοκιμή για τα επικοινωνιακά και λειτουργικά του συστήματα.

«Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μπαλόνι μεγάλου υψομέτρου για να υψώσουμε ένα πακέτο οργάνων περίπου 20 χλμ στην ατμόσφαιρα. Μόλις τεθεί στη θέση του, μια πολύ μικρή ποσότητα υλικού, θα απελευθερωθεί για να δημιουργήσει μια διαταραγμένη μάζα αέρα, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου και διαμέτρου εκατό μέτρων. 

Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο μπαλόνι, για να μετρήσουμε τις αλλαγές που προέκυψαν, στη διαταραγμένη μάζα αέρα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην πυκνότητα αερολύματος, την ατμοσφαιρική χημεία και τη σκέδαση (ο διασκορπισμός των φωτεινών ακτίνων όταν προσπέσουν σε μικροσκοπικά σωματίδια, έτσι ώστε να διαχέονται στον χώρο χωρίς να είναι ορατά) του φωτός», εξηγούν οι επιστήμονες.

Η ακριβής ποσότητα του ανθρακικού ασβεστίου που θα χρειαστεί για να δροσίσει ο πλανήτης δεν είναι ακόμη γνωστός και οι επιστήμονες του SCoPEx δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αν το συγκεκριμένο αέριο είναι το κατάλληλο για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Τα πρώτα στάδια της έρευνας δείχνουν ότι η ουσία είναι σχεδόν ιδανική για να απορροφήσει ακτινοβολία, προκαλώντας σημαντικά λιγότερη θερμοκρασία στην στρατόσφαιρα.