Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Οι πειρατές της Πάρου που μας ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή!



Η Πάρος αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων! Δεν είναι μόνο γνωστή για τα γραφικά χωριά της και τις πολύ όμορφες παραλίες της αλλά και για τα υπέροχα πλακόστρωτα σοκάκια της που μπορεί κάποιος να απολαύσει τις βόλτες του!

Tης Ελευθερίας Καραμπίνη

 

Αναχωρώντας από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τα νησιά των Κυκλάδων, όχι μόνο τη Πάρο αλλά τη Νάξο, Σαντορίνη και Ίο, αντιλαμβάνεσαι ότι πλησιάζεις το λιμάνι της Παροικιάς αντικρίζοντας τις γνωστές ''Πόρτες της Πάρου''. Πρόκειται για δύο πολύ ψηλούς βράχους που κοσμούν την είσοδο του νησιού. Φτάνοντας στο λιμάνι δεν μπορεί κανείς να μη παρατηρήσει τον υπέροχο μύλο που καλωσορίζει τον κόσμο στο νησί! Εκτός όμως από τα κλασικά χρώματα του λευκού και του μπλε που στολίζουν όλα τα νησιά των Κυκλάδων, η Πάρος διαθέτει και έναν από τους ομορφότερους ναούς της Ελλάδος την Παναγία Εκατονταπυλιανή ή Καταπολιανή! Σύμφωνα με τη παράδοση ο ναός διαθέτει 100 πύλες, οι 99 εκ των οποίων έχουν βρεθεί, ενώ η εκατοστή θα ανοίξει από την Αγία Σοφία. Χτισμένος τον 4ο αιώνα μ.Χ. αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα και καλοδιατηρημένα Χριστιανικά μνημεία της χώρας μας!

Όλα τα παραπάνω είναι σχεδόν γνωστά σε όλους μας! Υπάρχουν όμως ήθη και έθιμα σε ένα τόπο που δεν είναι ευρέως γνωστά παρά μόνο εάν τον επισκεφτείς! Ένα από αυτά αποτελεί και η αναβίωση του εθίμου των Πειρατών στη Νάουσα της Πάρου! Κάθε χρόνο στις 23/8 και αφού γιορτάσουν όλοι οι κάτοικοι τα ''εννιάμερα της Θεοτόκου'' γίνεται μεγάλη γιορτή στο λιμάνι της Νάουσας! Τα νέα παλικάρια του νησιού είναι ντυμένα πειρατές και ερχόμενοι στο λιμάνι «κλέβουν» τα κορίτσια από τους ντόπιους! Ακολουθεί μεγάλο γλέντι με σούμα (τοπικό τσίπουρο), μεζέδες και χορούς ανάμεσα στους νησιώτες και τους τουρίστες!

Όλα ξεκίνησαν το 1965 όταν κάποιοι Ναουσαίοι είχαν την ιδέα να αναβιώσουν μια πειρατική επιδρομή στο νησί! Έτσι λοιπόν από τότε το έθιμο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με τους ντόπιους να ντύνονται κουρσάροι και να μεταφέρουν το κόσμο στο 16 αιώνα! Οι ¨πειρατές¨ του νησιού ετοιμάζονται από νωρίς και περνάνε με καΐκια στο λιμανάκι της Νάουσας. Σκοπός τους είναι να ¨κλέψουν¨ τις όμορφες νησιώτισσες από τους Ναουσαίους! Οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν να αποτρέψουν τους Πειρατές μονομαχώντας μαζί τους. Οι νεαρές κοπέλες με τη σειρά τους προσπαθούν να ξεφύγουν από τους κουρσάρους οι οποίοι συνήθως είναι και οι νικητές. Αφού ολοκληρωθεί το έθιμο, Πειρατές, ντόπιοι και τουρίστες χορεύουν και διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από ομορφιές, ήθη και έθιμα! Δεν έχει σημασία εάν γεννηθήκαμε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή στη Κρήτη. Σημασία έχει να μαθαίνουμε για το τόπο μας, την ιστορία του και τα έθιμα μας. Να επισκεπτόμαστε περιοχές που δεν έχουμε πάει ξανά και να φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για το μέρος αυτό. Ζούμε στη χώρα που σχεδόν όλο το χρόνο έχει ηλιοφάνεια... καιρός να το εκμεταλλευτούμε και να επισκεφτούμε όσα περισσότερα μέρη μπορούμε!!!