Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νάξος: Το διαμάντι των Κυκλάδων



Ακτές δαντελωτές, πανέμορφες αμμώδεις παραλίες, όμορφα χωριά, φιλόξενοι και γελαστοί κάτοικοι δίνουν απλόχερα στον επισκέπτη ένα σωρό λόγους για να την ανακαλύψει και να την ερωτευτεί.

Ο λόγος για την Νάξο.

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων κι ένα από τα ωραιότερα- αν όχι το ωραιότερο του Αιγαίου- βρίσκεται στην καρδιά του νησιωτικού συμπλέγματος και υπήρξε το κέντρο του αρχαϊκού κυκλαδικού πολιτισμού. Ιστορία, μυθολογία, εκπληκτικής ομορφιάς τοπία, υπέροχες παραλίες, φυσικές ομορφιές και μοναδικά γευστική κουζίνα.

Όσα κι αν διαβάσει κανείς για την ιστορία του νησιού, τίποτα δεν μπορεί πραγματικά να ανταποκριθεί στο συναίσθημα που προκαλεί η Νάξος στον επισκέπτη με το που πατήσει το πόδι του στο νησί. Το επιβλητικό καλωσόρισμα της Πορτάρας -η τεράστια πύλη στα ερείπια του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα- διαδέχονται οι βόλτες στα δρομάκια της Χώρας αλλά και η περιπλάνηση στους εκπληκτικούς ορεινούς οικισμούς του νησιού, όπως η Απείρανθος και το Φιλώτι.

Τα μπάνια στις φημισμένες παραλίες της Νάξου, όπως η Αγία Άννα, ο Άγιος Προκόπιος, ο Άγιος Γεώργιος, η Πλάκα, η Μικρή Βίγλα, το Καστράκι, ο Ορκός, το Αλυκό, το Πυργάκι, μένουν αξέχαστα στον επισκέπτη που βρίσκει ότι έχει κάθε λόγο να επιστρέψει σε αυτόν τον ονειρεμένο τόπο.

Οργανωμένες παραλίες με καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά, εστιατόρια και ταβέρνες, όπου μπορείς να απολαύσεις το γεύμα σου αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο και την ηρεμία της παραλίας, beach bar, καφετέριες, καταστήματα και οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί μία οικογένεια ή ένα ζευγάρι προσελκύουν όλο και περισσότερους τουρίστες στη Νάξο.

Ακόμα και οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ έχουν το δικό τους σημείο συνάντησης αποδεικνύοντας ότι αυτό το νησί είναι για όλα τα γούστα.

Στη Νάξο, τη μισή νοστιμιά την δίνει η θάλασσα και η ναξιώτικη γη και την άλλη μισή η μοναδική κουζίνα με τα καλύτερα υλικά που παράγει αυτό το ευλογημένο νησί. Το ταξίδι στη Νάξο υπόσχεται μία αληθινή γευστική εμπειρία στους λάτρεις του καλού φαγητού.

Η εύφορη γη του νησιού συνεχίζει να προμηθεύει με αγνά υλικά το ναξιώτικο τραπέζι . Η Νάξος φημίζεται για τα εκλεκτά της τυριά, την καλύτερη ίσως πατάτα, αρωματικά εσπεριδοειδή, ελαιώνες, αμπελώνες, κρασί και, φυσικά, ό,τι καλύτερο ψαρεύουν τα καΐκια. Πολλές είναι οι παραδοσιακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά στα χέρια των νοικοκυρών και μπορείς να τις απολαύσεις στα ταβερνάκια του νησιού.