Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μονακό



Το Μονακό είναι κατοικία 38.000 ατόμων, από τους οποίους ο ένας στους τρεις είναι εκατομμυριούχος. Με αυτό τον τρόπο το μικροσκοπικό κράτος της Μεσογείου βρίσκεται στην πρώτη θέση τις λίστας των κρατών με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Από το 1869 το πριγκιπάτο έχει ξεφορτωθεί εντελώς τον φόρο εισοδήματος για τους υπηκόους του ενώ και οι εναπομείναντες φορολογικοί συντελεστές για εταιρείες και ιδιώτες είναι ιδιαίτερα χαμηλοί. Και αυτό αποτέλεσε δέλεαρ για ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων του που προέρχονται από περισσότερες από 100 διαφορετικές χώρες.

Εκτός όμως από την χαμηλή φορολόγηση το Μονακό προσελκύει τους πλούσιους με το εκλεπτυσμένο lifestyle του. Ο συνδυασμός του καλού καιρού, της πολιτικής σταθερότητας και ενός ετήσιου προγράμματος εκδηλώσεων γεμάτο με διοργανώσεις όπως το διάσημο Γκραν Πρι της πόλης, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής.

Ανάμεσα στους διάσημους κατοίκους της πόλης μπορείς να συναντήσεις τον πρωταθλητή της Formula 1, Λιούις Χάμιλτον και το διάσημο αστέρι του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς.

Η Yolande Barnes, διευθύντρια του γραφείου συμβουλευτικών υπηρεσιών Savills World Research αναφέρει στο CNNMoney πως πολλοί πλούσιοι προτιμούν το Μονακό σε σχέση με μακρινούς φορολογικούς παραδείσους όπως οι Νήσοι Κέιμαν. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν να νιώθουν στην εξορία. Είναι η κατάλληλη τοποθεσία για ένα σημαντικό αριθμό του πλούτου του κόσμου.»

Η πολυτέλεια που συσσωρεύεται στην πόλη και τα αξιοθέατά της μετατρέπουν το Μονακό σε μια πραγματικά «καυτή» αγορά real estate. Η ζήτηση είναι υψηλή, τα διαθέσιμα προς πώληση μέρη περιορίζονται συνεχώς και οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη.

Η υπέρ-πολυτελής ακίνητη περιουσία στην πόλη του πριγκιπάτου κοστίζει στους ιδιοκτήτες της περίπου 96.875 δολάρια το τετραγωνικό μέτρο, 50% ακριβότερα σε σχέση με τη Νέα Υόρκη.

Αλλά δεν είναι μόνο οι τιμές των σπιτιών που συντηρούν την αγορά real estate. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πολυτελή γιοτ, που κατακλύζουν το διάσημο λιμάνι της. Αρκετές από τις εταιρείες real estate δημιουργούν λίστες με διαθέσημα μεταχειρισμένα γιοτ πλάι σε αυτές με τα διαμερίσματα και τις βίλες.

Με τόσα χρήματα να τριγυρνούν μέσα στην πόλη δεν αποτελεί έκπληξη που το πριγκιπάτο έχει δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό χρηματοοικονομικό τομέα, που συνεισφέρει στο 17% της οικονομίας της χώρας.

Το σίγουρο είναι πως η πόλη δεν μπορεί να ησυχάσει ποτέ. Άλλωστε τα πολυτελή αυτοκίνητα που κυκλοφορούν δεν αφήνουν σχεδόν ποτέ αυτή τη δυνατότητα. Τουλάχιστον, οι χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο απολαμβάνουν την ευκαιρία να τα συναντήσουν από κοντά και να βγάλουν αμέτρητες φωτογραφίες.