Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λέρος: Μικρή σε μέγεθος, μεγάλη σε ιστορία



Μια αγκαλιά φως στο νότιο Αιγαίο
Αν κάτι σου μένει ως αίσθηση από την Λέρο, είναι πως είναι φτιαγμένη από ατόφιο φως. Όπως και τα περισσότερα νησιά του νότιου Αιγαίου έχει μια ιδιότυπη ιστορία, καθώς θεωρήθηκε στην αρχαιότητα πώς κατέφευγε εδώ η Άρτεμις, αδελφή του Απόλλωνα, όταν ήθελε να ξεφύγει από θεούς και ανθρώπους. Στο νησί υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ιερό της θεάς, ενώ ο Θουκυδίδης αναφέρει την Λέρο σαν ένα από τα πιο σημαντικά νησιά στην διεξαγωγή του Πελοποννησιακού Πολέμου, λόγω των πολλών και αθέατων λιμένων της. Η αλήθεια είναι πως παρά το μικρό μέγεθός της η Λέρος έχει 71 χιλιόμετρα ακτών!
Η Αγία Μαρίνα, το Λακκί, το Παντέλι
Ο μεγαλύτερος οικισμός της Λέρου είναι η Αγία Μαρίνα, με τα σπίτια των Αιγυπτιωτών να της δίνουν ένα πολύ χαρακτηριστικό και νοσταλγικό χρώμα, ενώ διατηρείται ανέπαφο και ένα ολόκληρο σύμπλεγμα κατοικιών από τον μεσοπόλεμο, πολύ εντυπωσιακής δομής. Εδώ θα βρείτε τα πιο πολλά μπαράκια επάνω στο κύμα, αλλά και πολύ καλό φαγητό, κυρίως βέβαια θαλασσινό, σε τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόλοιπη ελληνική νησιωτική επικράτεια. Διοικητικό κέντρο του νησιού είναι ο Πλάτανος, ενώ το γραφικό ψαροχώρι, το Παντέλι, είναι αυτό που κλέβει την καρδιά των επισκεπτών, όπως και το Λακκί. Από άποψη τουριστικής ανάπτυξης, ο κλήρος έπεσε στην ειδυλλιακή περιοχή Άλιντα, ενώ η παραλία του Βρομόλιθου, η Γούρνα, ο Ξηρόκαμπος, το Παρθένι και ο Μπελφούτης είναι πραγματικά μυστικοί παράδεισοι! Πολύ σημαντικό αξιοθέατο είναι το Πολεμικό Μουσείο της Λέρου, που βρίσκεται στην Μερικιά, όχι μόνον για τα σημαντικά εκθέματα, αλλά και γιατί είναι χτισμένο σε ένα τούνελ του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Το εντυπωσιακό κάστρο της Παναγιάς και η ενετική παράδοση
Στο όρος Αππίκι που δεσπόζει στην Λέρο, στέκεται το εντυπωσιακό Κάστρο της Παναγιάς, το οποίο αποτελεί μέρος της οχύρωσης που έκαναν στο νησί οι Ενετοί, οι οποίο κατέφθασαν στο νησί μετά τους Γενουάτες. Η μεσαιωνική ιστορία της Λέρου είναι κατακερματισμένη σε δεκάδες ψηφίδες που υλικό τους είναι ο θρύλος. Σημαντικές προσωπικότητες που σφράγισαν την ιστορία της Ευρώπης έχουν περάσει από εδώ, κόμητες και δούκες και μυστηριακές δεσποσύνες. Στο Κλειδί, επάνω από τον Πλάτανο, που είναι το υψηλότερο σημείο του νησιού, με απέραντη θέα, ο θρύλος θέλει να υπάρχει μεσαιωνικός θησαυρός κάποιου ενετού κατάδικου!
Γύρω από την Λέρο
Είναι πολύ απολαυστική μια βόλτα με βαρκάκι γύρω από την Λέρο, που θα σας επιτρέψει να γνωρίσετε τον αθέατο, υδάτινο κόσμο της με τους πάμπολλους όρμους, αλλά θα σας επιτρέψει να περιηγηθείτε και στις κοντινές πανέμορφες νησίδες. Τα Λέβιθα, τα Μαύρα, η Βελόνα, η Τρυπητή, ο Γλάρος, ένα μεγάλο πλήθος από μικροσκοπικά νησιά, αφάνταστης ομορφιάς περιμένουν να σας εκμυστηρευτούν τι έχουν δει στην μακραίωνη ιστορία του αιγαιακού χώρου, αλλά και να σας φιλοξενήσουν στους κρυφούς γιαλούς τους…

Χρήσιμες Πληροφορίες
Εκτός από την ακτοπλοϊκή σύνδεση η Λέρος διαθέτει αεροδρόμιο. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού στη θέση Παρθένη. Τηλέφωνα 2247022275 και 2467044330. Η πτήσεις για Αθήνα είναι στης 11 πμ και κάθε Τετάρτη υπάρχουν 2 πτήσεις. Από Αθήνα η πτήση ξεκινά στις 9,30 περίπου, διάρκεια πτήσης 45-55 λεπτά.