Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κύπρος : Το νησί των θαλάσσιων σπορ



Έφτασε ο μήνας Σεπτέμβριος , το καλοκαίρι σιγά σιγά μας αποχαιρετάει και έρχεται το φθινόπωρο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ,ότι δεν μπορούμε να κάνουμε το ταξίδι μας, είτε για ένα σαββατοκύριακο είτε, για αυτούς που προνόησαν κι άφησαν την άδεια τους για το τέλος του καλοκαιριού, για πολύ παραπάνω. Τον μήνα Σεπτέμβριο ,μπορούμε να επιλέξουμε, για να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι μας σε κάποιο κοντινό, ενδεχομένως μέρος.Ένα κοντινό κι αρκετά διαφορετικό μέρος στην Ελλάδα για να ταξιδέψει κανείς, είναι η Κύπρος.

Ιστορικά στοιχεία της Κύπρου

Η Κύπρος είναι ένα νησί κοντά στα Ελληνικά νησιά Ρόδο και Κρήτη, καθώς και κοντά στην Τουρκία και την Αίγυπτο. Στα αρχαία χρόνια η Κύπρος αποτελούσε το στρατηγικό σημείο για την Μέση Ανατολή. Το 58 π.Χ κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Η Κύπρος είναι γνωστή και ως το νησί της Αφροδίτης , κι αυτό γιατί εκεί άνθισε έντονα η λατρεία προς τους 12 Θεούς του Ολύμπου. Στην Πάφο, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό σημείο του νησιού ,υπάρχει ένας βράχος που λένε ότι κάθε χρόνο και ιδίως κάθε Σεπτέμβρη βγαίνουν αφροί από τον βράχο (αφρός + αναδύω) και είναι ένδειξη της ίδιας Θεάς ότι το νησί αυτό είναι το σπίτι της.

Στα χρόνια της Ελληνιστικής περιόδου, αποτέλεσε το πρώτο νησί που είχε Χριστιανό ηγέτη, τον Σέργιο Παύλο. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος που ήταν Βασιλιάς της Αγγλίας, κατέκτησε το νησί το 1191. Από το 1571 ,η Κύπρος είχε θέμα με την Οθωμανική Κυριαρχία .που ασκούσε μεγάλη πίεση στο νησί. Με αποκορύφωμα το 1963 και το 1974 με την Τουρκική Εισβολή που έλαβε χώρα στο νησί. Από τότε έχει αποδοθεί στην Κύπρο το προσωνύμιο , μαρτυρική μεγαλόνησος (έπειτα από όλες τις επιθέσεις και τους άδικους χαμούς πολλών ανθρώπων).

Το βόρειο τμήμα της Κύπρου κατοικείται από Τουρκοκύπριους . Το υπόλοιπο αποτελεί μια μίξη Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου. Οι μεγαλύτερες πόλεις της Κύπρου, είναι η πρωτεύουσα του νησιού Λευκωσία, η Λάρνακα , η Αγία Νάπα , η Λεμεσός και η Πάφος.

Πως θα πάω και που θα μείνω ;

Στην Κύπρο μπορεί κανείς να μεταβεί με αεροπλάνο ,καθώς οι πτήσεις είναι αρκετά οικονομικές . Οικονομικά εισιτήρια μπορείς εύκολα να βρείς, αν προνοήσεις και κλείσεις εισιτήριο ένα με δύο μήνες νωρίτερα. ‘Οσον αφορά ,ξενοδοχεία και καταλύματα έχει σε αρκετά καλές τιμές. Εξαρτάται το πότε σκοπεύει κανείς να ταξιδέψει και σε ποια περιοχή επιθυμεί να μείνει. Αν πρόκειται για τους καλοκαιρινούς μήνες Μαϊο – Αύγουστο , οι τιμές θα είναι ελαφρώς πιο ανεβασμένες, κι αυτό γιατί πρόκειται για τουριστική εποχή.

Η μεγαλύτερη απόσταση μέσα στην Κύπρο , είναι δύο ώρες περίπου Πάφος-Αγία Νάπα (179 χιλιόμετα- 111 μίλια).

Τι μπορώ να κάνω εκεί ;

Η Κύπρος προσφέρει ποικιλία από θαλάσσια σπορ. Πιο συγκεκριμένα , στην περιοχή του Πρωταρά υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις θαλασσίων σπόρ .Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση κι να βρεί ακριβώς αυτό που του ταιριάζει.

Στην περιοχή της Αγίας Νάπας βρίσκεται η γνωστή παραλία νησί. Στην ουσία πρόκειται για μια παραλία-κόλπο που χωρίζεται στη μέση με άμμο, κι έχει κι από τις δύο πλευρές θάλασσα. Είναι κάτι που στην Ελλάδα δεν υπάρχει και αξίζει να το επισκεφθεί κανείς αν βρεθεί στην Κύπρο.

Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα επίσης, είναι η παραλία των Φοινικούδων που βρίσκεται στην Λάρνακα. Το όνομα της προδίδει το πώς είναι. Καθώς πρόκειται για ένα παραλιακό δρόμο μεγάλο σε έκταση που περιτριγυρίζεται από πολλούς, ψηλούς κι όμορφους φοίνικες. (όσοι είναι ή έχουν πάει στην Κεφαλλονιά θα τους τη θυμίσει αρκετά).

Στην Πάφο , όποιος τον βγάλει ο δρόμος του θα μπορέσει να πάει στο υδροπάρκο της Αφροδίτης( Aphrodite’s water park) που μπορεί να προσεγγίσει μικρούς και μεγάλους ,προσφέροντας μερικές στιγμές άφθονου παιχνιδιού με το νερό.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα έχουν την τιμητική τους, καθώς στην Κύπρο υπάρχει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων που ξεκινάει από την Πάφο και καταλήγει στην Λάρνακα. Κάτι αντίστοιχο, υπάρχει στην Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Στην ουσία είναι ένα διεθνές μονοπάτι, που διαμορφώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ορεινής Πεζοπορίας Ε.W.V.

Όσοι συνδυάζουν τις διακοπές τους με επισκέψεις σε μουσεία , θα μπορέσουν να μεταβούν στο Κάστρο Κολοσσιού, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου καθώς επίσης στο Κυπριακό Μουσείο.

Όποιος πάει στην Κύπρο θα μπορέσει να απολαύσει στο έπακρο όλα τα θαλάσσια σπόρ κι όλα τα θαλάσσια πάρκα που βρίσκονται εκεί, καθώς αποτελούν τα πιο εντυπωσιακά και τα πιο οργανωμένα της Ευρώπης.

Τι γεύσεις αξίζει να δοκιμάσω;

Στην Κύπρο μπορεί κανείς να δοκιμάσει ποικιλία απο παραδοσιακά εδέσματα. Απο τα πιο χαρακτηριστικά, είναι η σεφταλιά (μικρά κεφτεδάκια απο αρνί και χοιρινό που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν με μικρά κεμπάπ). Επίσης, το χαλούμι που είναι αρκετά διαδομένο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για το παραδοσιακό τυρί της Κύπρου και τρώγεται συνήθως ψητό, ως σαγανάκι. Τέλος, τα κουπέπια αποτελούν ένα κλασσικό και παραδοσιακό κυπριακό πιάτο .Τα γνωστά ντολμαδάκια που λέμε στην Ελλάδα.Όπως είναι γνωστά στην Βόρεια Ελλάδα σαρμαδάκια. Το διαφορετικό στην γεύση τους είναι η έντονη γεύση του λεμονιού. Καθώς κι ότι συνοδεύονται με γιαούρτι.

Τέλος, αξίζει κανείς να επισκεφθεί την Κύπρο το μήνα Σεπτέμβριο γιατί βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα. Κι ακόμη.κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα το φεστιβάλ παστελιού, ο χορός της πίττας του μελιού, ο χορός του αμυγδάλου και το φεστιβάλ γάλακτος.

Tips : 1) Στην Κύπρο η οδήγηση είναι με το τιμόνι στα δεξία, όπως στην Αγγλία ,κι όχι στα αριστερά όπως γνωρίζουμε στην Ελλάδα.

2) Έχουν μια ιδιαίτερη διάλεκτο και χρησιμοποιούν πάρα πολύ την αγγλική γλώσσα στην καθημερινότητα τους.